Sanatate
Infectia cu virusul West Nile in forma severa provoaca sechele, insa poate fi prevenita
Infecția cu virusul West Nile afectează sistemul nervos central, iar manifestările sunt în grade diferite, potrivit unui comunicat al Direcției de Sănătate Publică Sibiu (DSP SB).
Mai exact, dacă în cazul majorității oamenilor infectați nu există simptome (aproximativ 80%), alte persoane infectate cu virusul West Nile (20% din totalul cazurilor) pot prezenta o formă ușoară de infecție. În forma ușoară de infecție cu virus West Nile simptomele constau în febră, dureri de cap, dureri de corp, greață, vomă și uneori creșterea în volum a ganglionilor limfatici, dar și erupția cutanată pe fața anterioară și posterioară a toracelui și abdomenului.
De asemenea, potrivit comunicatului DSP SB, aproximativ 1 din 150 de persoane infectate pot dezvolta forma severă a bolii, numită meningo-encefalită. În această formă a bolii, persoanele infectate pot prezenta febră ridicată, dureri de cap, redoarea cefei, dezorientare, comă, tremor, convulsii, slăbiciune musculară, pierderea vederii, pierderea sensibilității și paralizie. În cazul meningo-encefalitei West Nile simtomatologia poate persista, putând rămâne în urma lor sechele.
DSP Sibiu precizează câteva modalități de prevenție a infecției cu virusul West Nile ce trebuie respectate de populație:
· Purtați îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi pentru a evitata înțepăturile de țânțari;
· Utilizați substanțe adecvate pentru protecția împotriva tânțarilor, atunci când sunteți în aer liber;
· Protejați ferestrele și ușile cu plase adecvate;
· Curățați locurile unde cresc și se înmulțesc țânțarii prin golirea/schimbarea frecventă a apei care stă în vase cu flori, butoaie, precum și reparați instalațiile de apa și canalizare din subsoluri;
· Schimbați apa din recipientele din care se adapă animalele și înlocuiți săptămânal apa din vasele unde se scaldă animalele;
· Beți numai apă potabilă din fântâni autorizate sanitar (în rural) sau apa a cărei sursă de proveniență o cunoașteți, apă plată, minerală, ceaiuri.
· Relaxați-vă doar în bazinele de înot din ștrandurile autorizate sanitar. Evitați bălțile, canalele.
Virusul West Nile este răspândit prin înțepăturile tânțarilor infectați (vectori). Aceștia sunt purtători ce se infectează la rândul lor când se hrănesc din păsări infectate. În acest mod, țânțarii infectați pot transmite mai departe oamenilor sau animalelor virusul.
Conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică, până la data de 04.08.2016 au fost notificate cinci cazuri de infecție cu virus West Nile – dintre care patru persoane infectate în România și o persoană în Italia, precum și 22 cazuri în țările vecine, din care 2 cazuri confirmate în Serbia. Despre confirmarea celor 4 cazuri de meningoencefalită cu virus West Nile din România realizată în intervalul 27.07.2016 – 03.08.2016, aceasta a avut loc în Dolj, Brăila, Ialomița (deces), precum și un caz probabil în județul Olt.
Sursa: |