Bacău: Viorica Cortez conduce, la Tescani, un Masterclass de artă vocală

Un Masterclass de artă vocală inițiat și condus de mezzosoprana Viorica Cortez se desfășoară, începând de duminică, timp de o săptămână, la Tescani, județul Bacău.

Tescani este locul unde renumitul muzician român George Enescu a compus o parte dintre creațiile sale, printre care și opera „Oedip”.

Cursul, ce se constituie într-o postfață a Festivalului Internațional ”Enescu — Orfeul Moldav”, reunește 10 tineri soliști din România și Franța, care se perfecționează în arta interpretării lirice în cadrul mai multor ore de studiu individual și colectiv, dar și prin audiții publice în sălile așezământului de cultură.

”Acești aspiranți la gloria lirică au toate condițiile ca, într-un cadru ambiental mirific, însuflețiți de creația enesciană, de spiritul marelui compozitor ce îmbogățește sufletește locul, dar beneficiind și de talentul, de dorința lor de afirmare, precum și de colaborarea excelentă oferită de pianista Alina Păvălache, să facă importanți pași pe durata acestei forme de perfecționare în domeniul artei vocale lirice, pentru afirmarea lor profesională”, a declarat pentru AGERPRES Viorica Cortez.

Mezzosoprana Viorica Cortez este apreciată de critica muzicală internațională drept cea mai strălucitoare ”Carmen a secolului XX”, a afirmat dirijorul Ovidiu Bălan.

”Teatrul liric i-a oferit Vioricăi Cortez o multitudine de roluri. Strălucitoare în Carmen, de neuitat în Dalila ori Fedora, întruchipând pe Azucena, Amneris, Giulietta, Ulrica ori Elisabetta, mezzosoprana, stabilită din anii ’70 în Franța, a concertat pe cele mai mari scene ale lumii: Scala din Milano, Carnegie Hall și Covent Garden, la Opera din Paris, la Staatsoper și Arena din Verona”, a arătat acesta.

Viorica Cortez a susținut sâmbătă un recital în cadrul Festivalului Internațional ”Enescu Moldav”, eveniment ce a reunit compozitori, formații de cameră, soliști instrumentiști și vocali de muzică clasică, critici muzicali.

Mezzosoprana a interpretat în fața unui public numeros și avizat partituri din creația enesciană, dar și roluri de operă care au făcut-o celebră pe marile scene lirice ale lumii.