În campusurile universitare, numărul faptelor penale sesizate în acest an de polițiști a scăzut cu 8,37% față de anul anterior, iar numărul infracțiunilor de furt sesizate a scăzut cu 24,7%, a informat Inspectoratul General al Poliției Române, într-un comunicat transmis duminică AGERPRES.
De asemenea, nu s-au înregistrat infracțiuni de tâlhărie și nici infracțiuni cu urmări grave pentru viața, integritatea corporală și sănătatea studenților sau a personalului didactic.
Potrivit IGPR, pe parcursul anului, au fost efectuate peste 4.000 de acțiuni și controale, dintre care 2.314 pentru respectarea prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor și 118 pentru respectarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
„De asemenea, pe parcursul anului, polițiștii au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale comise în zona centrelor sau campusurilor universitare și a căminelor studențești, în special unde sunt localuri de alimentație publică, discoteci sau baruri”, a precizat IGPR.
Polițiștii au organizat 636 de întâlniri cu studenții, au derulat 39 de programe și proiecte, au întocmit 149 de informări pe care le-au adresat instituțiilor abilitate, au aplanat 201 stări conflictuale și au avut 2.215 intervenții la evenimente.
În urma acțiunilor și controalelor, polițiștii au constatat 380 de infracțiuni, dintre care 65 în flagrant delict, și au aplicat 3.514 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 543.246 de lei.
Au fost aplicate 1.600 de sancțiuni prevăzute de Legea nr. 61/1991 privind încălcarea unor norme de conviețuire socială, 278 la Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, 978 prevăzute de OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și 31 prevăzute de HG nr. 128/1994 privind unele măsuri pentru asigurarea condițiilor de dezvoltare fizică și morală a elevilor și studenților.
Pentru prevenirea furturilor și tâlhăriilor, polițiștii le recomandă studenților să încuie ușile camerelor de cămin atunci când dorm, dar și să asigure ușile și geamurile camerelor atunci când sunt plecați. Studenților li se recomandă, de asemenea, să evite deplasările pe trasee situate în zone mai puțin circulate; să păstreze asupra lor cât mai puțini bani; să nu afișeze ostentativ bijuterii sau alte obiecte de valoare; să nu lege prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant; să evite frecventarea locurilor și mediilor unde se adună persoane dubioase, se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc; să nu primească nimic de la persoane necunoscute sau despre care au puține informații.