DEȘTEPTAREA ROMÂNIEI
Ce mai face Klaus Iohannis? Ce mai spune Traian Băsescu, Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu, cele trei guri de măgăoaie cu ajutorul cărora poporul mai află ce a fost în țară, ce este și, mai ales ce va fi? Cum se mai descurcă Alina Gorghiu cu Vasile Blaga în a pune PNL pe linia dreaptă? Când va defecta Victor Ponta acolo unde doar majoritatea televiziunilor de știri doresc să-l regăsească, sub formă de breaking news, dus la alții, cum ar fi Partidul România Unită, o nouă găselniță politică, numai bună de băgat zâzanie între roțile dințate ale lucrurilor care merg? Cine va face guvernul în decembrie 2016? Care vor fi majoritățile politice ce pot fi luate în seamă? Cine va fi primul ministru desemnat de președintele Klaus Iohannis? Poate fi acesta liderul PSD, Liviu Dragnea, condamnatul la doi ani închisoare cu suspendare? Alina Gorghiu spune că îi va cere președintelui să nu se oprească la Liviu Dragnea, atâta timp cât PNL este partidul care l-a adus la Cotroceni! Vrea, copreședintele liberal, ca primul ministru al României să fie de la galbeni, dacă nu s-a putut cu Cătălin Predoiu, cel care i-ar fi asigurat președintelui ”Guvernul lui”, să mai fie încercat Dacian Cioloș, chiar dacă în sondaje guvernul de tehnocrați condus acum de ardelean, nu reușește nici măcar să se vadă cu lupa microscopului electronic.
Mai întâi să vedem ce partide vor avea reprezentare parlamentară, în sensul că vor reuși să convingă electoratul să le acorde cel puțin 5% din voturi. Cu siguranță, nu vor rata parlamentul PSD și PNL. Urmează, doar din perspectiva sondajelor de opinie, ALDE, PMP, USR, UDMR.
ALDE a reușit la alegerile locale să adune peste 5% din voturi, dar în puține județe a ajuns să aibă un procent cu două cifre.
La fel și PMP, care s-a clasat în urma partidului lui Călin Popescu Tăriceanu, în marea majoritate a circumscripțiilor electorale județene, păstrându-și performanța tot în zona procentelor cu o singură cifră, este adevărat, în majoritatea județelor, peste 5%. Mai nou, după fuziunea prin absorbție cu UNPR s-ar putea să asistăm la un fenomen de respingere din partea electoratului tradițional al UNPR, electorat care poate influența o ”rămânere acasă” a întregului PMP, verificând pe viu credința că românul, chiar dacă iartă, nu uită pe cel care i-a făcut rău odată.
Despre USR, partidul condus de Nicușor Dan, nu putem spune nimic, atâta timp cât USB, uniunea din care s-a umflat USR, s-a adresat electoratului bucureștean și mai puțin grosului electorat la nivel național. Nu ar trebui să neglijăm că bucureștenii se numără printre codașii celor care ies la vot, deci vor avea o influenţă minoră atunci când se va trage linia alegerilor generale parlamentare. USR nu cred că a avut timpul suficient să-și organizeze filialele și mai ales organizațiile la nivel de comune, în toate cele 41 de județe ale țării, fiind conștienți că încă mediul rural păstrează captiv electoratul majoritar al țării. Mai mult USR se definește a fi ”un partid anti-sistem care pledează în piețele publice pentru a scoate partidele de la guvernare (sic!) Această ambiguitate, atent speculată, îi poate ține departe de Parlament, mulțumindu-se cu protestele în piețele publice, acolo unde se fac revoluțiile și nicidecum nu poate fi cetățeanul reprezentat!
Mai mult ca oricând, în cele șapte alegeri generale, UDMR ar putea să fie învins în 2016 de acei maghiari care mai vor și altceva, chiar și în partea lor de a fi reprezentanți. Celelalte formațiuni politice maghiare, mult mai agresive și mai înfierbântate, atacă direct la grosul electoratului udemerist.
Se crede că alianța PSD+ALDE va reuși să formeze acea majoritate, care să-i prezinte președintelui Klaus Iohannis o propunere pentru ca acesta să o ia în seamă, atunci când va desemna următorul prim ministru al României.
Dacă nu se vor aduna 50%+1 din votul parlamentarilor pentru această formulă de guvernare, atunci se va urmării unde s-a împrăștiat majoritatea! Lângă voturile PNL ar fi imposibil acum de imaginat ce partide se vor mai alătura.
Să fie USR (dacă va intra în Parlament) sau PMP (dacă și acesta va intra în Parlament) sau UDMR (ce trebuie să îndeplinească aceeași condiție de a trece pragul celor 5% din voturile electoratului?
Cea mai sigur și mai îndestulătoare alianță politică ar fi PSD și PNL despre care nimeni nu vrea să discute măcar, nu să o accepte. Este, cred liderii celor două partide, cea mai toxică alianță. Și, totuși, cea mai benefică pentru țară, dacă ne gândim că de această dată 80% din voturile românilor ar putea să însemne minunea de a face și în România curățenie generală, mai ales în cadrul legislativ, mult prea multe legi au fost făcute după cum au vrut unii sau alții, ignorându-se interesul național, singurul care ar trebui să conteze. Dar, o astfel de deșteptare ar putea fi posibilă fără actualii lideri, pesediști și liberali, cei care au decis să-și dea singuri demisia dacă s-ar întâmpla această mutare.
ADI CRISTI