Franța: Ministrul economiei, Emmanuel Macron, a demisionat „pentru a se consacra mișcării sale politice”

Președinția franceză a oficializat marți demisia ministrului economiei, Emmanuel Macron, a cărui ieșire din guvern cu opt luni înainte de alegerile prezidențiale din 2017 alimentează speculațiile privind eventuala sa candidatură la funcția de șef al statului, relatează AFP.

Emmanuel Macron a demisionat „pentru a se consacra pe deplin mișcării sale politice”, indică un comunicat al președinției.

În locul lui Macron a fost numit actualul ministru de finanțe, Michel Sapin, un colaborator fidel al șefului statului, căruia i-a fost extins portofoliul.

Emmanuel Macron „își va recăpăta libertatea pentru a continua să construiască o nouă ofertă politică”, a declarat o purtătoare de cuvânt a „En Marche!”, mișcarea pe care a creat-o în aprilie.

Tânărul ministru în vârstă de 38 de ani și-a anunțat marți dimineață colaboratorii că se pregătește să demisioneze, potrivit mai multor surse din anturajul său.

Plecarea sa din guvern constituie o lovitură dură pentru Francois Hollande și întărește incertitudinea pe stânga eșichierului politic în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2017, comentează AFP.

În contextul în care se confruntă cu o lipsă record de popularitate, președintele francez la final de mandat trebuie să anunțe la sfârșitul anului dacă va candida sau nu pentru un nou mandat.

Francois Hollande i-a acordat lui Macron portofoliul economiei în 2014, dar ideile sale economice liberale i-au deranjat pe mulți membri ai Partidului socialist, notează DPA.

Surse din cercul apropiaților lui Macron au declarat pentru Reuters că situația politică ce evoluează rapid — în care fostul președinte Nicolas Sarkozy și doi foști miniștri socialiști și-au anunțat intenția de a candida la președinție — i-a forțat mâna ministrului să ia decizia de a demisiona mai devreme, și nu la jumătatea lunii septembrie, cum intenționa inițial.

Șeful statului i-a mulțumit lui Emmanuel Macron pentru activitatea sa în guvern pe pagina de Twitter a Palatului Elysee.