Sanatate

Conf. univ.dr. Corina Zugravu: Etapele procesului de slabire, pasi de urmat si ce trebuie evitat pentru efectele dorite

Procesul de slăbire trebuie să respecte mai multe etape și reguli pentru a obține efectele dorite, într-un mod sănătos. Pregătirea psihică, împreună cu o alimentație sănătoasă și cu mișcare sunt considerați pași elementari și necesari unui proces de slăbire, care nu trebui asociat doar cu măsuri legate de nutriție, a atras atenția conf. univ. dr. Corina Zugravu, medic primar Igienă Alimentară și Nutriție.
„De remarcat că n-aș pune procesul de slăbire numai pe seama nutriției. Trebuie o combinație de pregătire psihologică, cu dietă și cu mișcare. Oamenii răspund diferit și procesul de slăbire depinde foarte mult și de antecedente. Dacă tu ai mai avut multe cure de slăbire în antecedente îți va fi foarte greu. După cum, la prima încercare merge extraordinar de repede și de bine”, a adăugat conf. univ. dr. Corina Zugravu într-un interviuwww.SănătateaTv.ro.
Pe lângă o alimentație bazată pe vegetale – legume și fructe, în procesul de slăbire trebuie avut în vedere și regimul de mișcare, în funcție de cât se dorește să se slăbească. Acest regim de mișcare este rezultatul cheltuielii energetice din activitatea zilnică.
„Nu e vorba numai de regimul de mișcare, ci cât de miști. Nu ca sport. Există o cheltuială energetică pe care noi o avem în activitatea de zi cu zi. NEAT (non-exercise activity thermogenesis) arată ce calorii ardem în activitatea de zi cu zi. De exemplu, unele persoane ard foarte mult, până la 800 de kcal/zi, alții foarte foarte puțin”, a indicat medicul.
Unul dintre principiile pe care persoana care dorește să slăbească trebuie să îl înțeleagă este că privarea de mâncare nu ajută și nici dacă foamea nu este controlată, nu se ajunge la rezultate. Astfel, se recomandă 5 mese pe zi, respectiv cele 3 mese principale și gustările dintre ele, respectând un orar stabilit.
„Până la urmă se spune că <<Nu există dietă bună sau rea ci dietă pe care poți să o ții sau nu!>>. Știm că într-adevăr, datorită hormonilor și a ritmurilor circadiene din organismul nostru pe seară se arde cel mai puțin. Normal, ultima masă sau cina se consideră la ora 6-7 seara, dar dacă vii de la serviciu la 8-9 seara nu trebuie să mori de foame”, a indicat conf. univ. dr. Corina Zugravu.
Medicul subliniază că demoralizarea sau gândul de renunțare apar frecvent în rândul persoanelor care vor să slăbească – mai ales în perioada de platou (sau perioada de stagnare, care reprezintă o perioadă în care organismul încearcă să păstreze un echilibru între aportul alimentar și resursele pe care le are).

„Din păcate, acel echilibru nu este tocmai sănătos și, în general, oamenii în faza de platou se demoralizează foarte, foarte rău și este greu de trecut peste asta. Dar trece. Dacă veziDIETA ca pe-o condamnare la moarte, atunci va fi foarte rău pentru tine, pentru că în momentul în care ai ajuns la greutatea normală, va trebui să te lupți să ți-o păstrezi. Cântarul rămâne cel mai bun prieten – când o iei în sus cu kilogramele, tai din ce ai mâncat, faci mai multă mișcare. Cât te menții înseamnă că aportul este cât se poate de adecvat, dar se spune că obezitatea este o boală cronică și ca atare trebuie să ai grijă de ea toată viața”, a specificat conf. univ. dr. Corina Zugravu.

Sursa: SanatateaTV

Conf. dr. Corina Zugravu: Etapele procesului de slabire, pasi de urmat si ce trebuie evitat pentru efectele dorite

Related Articles

Back to top button