Republica Moldova: Începe perioada electorală pentru alegerile prezidențiale directe

Miercuri, 31 august, începe perioada electorală pentru alegerile prezidențiale directe din Republica Moldova, transmit Moldpres și Unimedia.

Pe parcursul acestei zile, își vor prezenta candidații la funcția de șef al statului Partidul Democrat din Moldova, Partidul Liberal, Partidul Popular European din Moldova, Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Nostru, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.

Campania electorală propriu-zisă va începe la 30 septembrie și ar putea fi cea mai costisitoare înregistrată vreodată în istoria Republicii Moldova, mai ales dacă va exista și al doilea tur de scrutin. Fostul președinte al CEC, Iurie Ciocan, estima cheltuielile de organizare, informare și desfășurare a alegerilor prezidențiale la circa 100 de milioane de lei moldovenești (aproximativ 4,5 milioane de euro). Pentru comparație, bugetul total pentru alegerile locale, care s-au desfășurat pe 14 iunie 2015, a fost de circa 90 milioane de lei moldovenești, iar alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 au costat circa 50 de milioane de lei moldovenești, explică Unimedia.

Alegerile din octombrie vor reprezenta primul scrutin prezidențial direct din 1996, dat fiind că începând din anul 2000, în virtutea unei reforme constituționale, șeful statului era ales de Parlament. Însă, în martie, Tribunalul Constituțional din Republica Moldova a anulat respectiva reformă, considerând-o neconstituțională, și a decis revenirea la scrutinul prezidențial direct. Potrivit legislației electorale din Republica Moldova, pentru a putea fi înscriși în cursa electorală, candidații prezidențiali — atât candidații susținuți de partide, cât și candidații independenți — trebuie să colecteze un minimum de 15.000 de semnături.