Breaking News

Timiș: Rectorul UVT spune că este nevoie de rute terțiare nonuniversitare pentru tinerii care nu promovează Bacalaureatul

Rectorul Universității de Vest din Timișoara (UVT), Marilen Gabriel Pirtea, afirmă, într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES, că absolvenții de liceu care nu promovează Bacalaureatul au nevoie de alternative, fiind de dorit să li se ofere „rute terțiare nonuniversitare care să ducă spre piața muncii, însoțite de certificări pentru învățământul secundar tehnic și de modalități de conexiune cu învățământul universitar”.

 

„Absolvenții de liceu au nevoie de alternative. Altfel, riscăm să pedepsim multe generații de tineri. Consider că se vorbește prea puțin în spațiul public românesc despre ceea ce mi-aș permite să numesc generațiile irosite. Cred că este momentul să privim învățământul din perspectiva oportunităților oferite, nu din cea a pedepsirii celor care nu sunt suficient de merituoși și nu reușesc să promoveze Bacalaureatul. Avem nevoie de rute terțiare nonuniversitare care să ducă spre piața muncii, însoțite de certificări pentru învățământul secundar tehnic și de modalități de conexiune cu învățământul universitar”, declară rectorul UVT.

El amintește că după cea de-a doua sesiune de Bacalaureat din acest an, înainte de contestații, un număr de 34.838 dintre candidați, aproape 40%, nu au promovat examenul de final de liceu, iar procentul de mai sus nu este singular — un raport al Institutului de științe ale Educației avansează cifre similare începând cu 2010.

Marilen Gabriel Pirtea afirmă că această situație este „paradoxală”, în condițiile în care în regiunea de vest a țării este șomaj aproape zero și companii care cer public absolvenți de învățământ profesional, iar pe de altă parte aproximativ 4 din 10 tineri din fiecare generație sunt într-o stare de incertitudine legată de viitorul lor.

„Tot în raportul Institutului de științe ale Educației se precizează că majoritatea acestor tineri provin chiar din liceele tehnice, unde rata de succes la Bacalaureat este de aproape două ori mai mică decât cea din liceele teoretice. Acești tineri nu au opțiunea unui bacalaureat tehnic sau ale altei forme de certificare a competențelor, care să le confere acces la învățământ terțiar. În al doilea rând, în țara lor ei nu au alternativa continuării studiilor în programe terțiare nonuniversitare, cum erau de exemplu subinginerii. Ca o paranteză, România este una dintre puținele țări din Centrul și Estul Europei care a renunțat complet la această formă de învățământ. În al treilea rând, tinerii aceștia au ajuns în situația descrisă aici după patru ani în care și familiile lor, și statul, au investit în educația lor”, argumentează rectorul UVT.

De asemenea, el remarcă faptul că ministrul Educației, Mircea Dumitru, este preocupat de această situație. „Acestea sunt preocupări și pentru ministrul Educației, domnul Mircea Dumitru. Mă bucur că subiectele sunt dezbătute public, iar domnul ministru va avea întregul suport al Consorțiului Universitaria pentru a găsi o soluție de a oferi alternative respectabile celor care nu promovează examenul de bacalaureat, în special celor care provin din licee tehnice”, concluzionează rectorul UVT.

Rata de promovare la cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an este, înainte de contestații, de 24%, inferioară cu 0,1% ratei de promovare din aceeași sesiune a anului trecut (24,1%), a informat Ministerul Educației, luni, printr-un comunicat transmis AGERPRES.

Astfel, au promovat 8.290 (24%) de candidați dintr-un total de 34.577 de candidați prezenți.