Breaking News

CSM: Declaraţiile unor reprezentanţi ai puterii executive pot genera o dispută nedorită

 

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a catalogat drept „inadmisibile şi regretabile” declaraţiile publice ale unor reprezentanţi ai puterii executive, în sensul că asociaţiile profesionale ale magistraţilor ar da o interpretare abuzivă şi inechitabilă dispoziţiilor OUG nr.20/2016.

„Apreciem ca inadmisibile şi regretabile declaraţiile publice ale unor reprezentanţi ai puterii executive în sensul că asociaţiile profesionale ale magistraţilor ar da o interpretare abuzivă şi inechitabilă dispoziţiilor OUG nr.20/2016. Reamintim că această interpretare a fost adoptată inclusiv de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii şi ordonatori principali şi secundari de credite din sistemul judiciar. Declaraţiile menţionate pot fi de natură a genera o dispută nedorită între magistraţi şi alte puteri ale statului”, se arată într-un comunicat al Consiliului Superior al Magistraturii remis MEDIAFAX.

Reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii au anunţat că susţin în continuare necesitatea eliminării discrepanţelor salariale din cadrul sistemului judiciar.

„Plenul a recomandat ordonatorilor de credite ca în interpretarea acestor dispoziţii legale să aibă în vedere principiul de drept menţionat în expunerea de motive a OUG nr.20/2016 şi în cuprinsul art.31 din O.U.G. nr. 57/2015, aşa cum a fost modificată şi completată prin O.U.G nr. 20/2016, în sensul eliminării discrepanţelor salariale existente în sistemul judiciar, astfel încât personalul care beneficiază de aceleaşi condiţii să fie salarizat la nivelul maxim al salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare din cadrul instituţiei sau autorităţii în care îşi desfăşoară activitatea”, se mai arată în documentul citat.

CSM reaminteşte că, potrivit notei de fundamentare, scopul urmărit de ordonanţă a fost eliminarea, începând cu 1 august 2016, a unor disfuncţionalităţi salariale în sistemul public, respectiv eliminarea discrepanţelor salariale în rândul diverselor categorii sociale şi nu acordarea unor creşteri salariale.