Breaking News

Organizatia Europeana a Consumatorului atrage atentia asupra substantelor chimice din produse, care afecteaza sistemul endocrin

Organizația Europeană a Consumatorului (BEUC) solicită Uniunii Europene (U.E.) să ia măsuri pentru reglementarea utilizării substanțelor chimice care pot afecta sistemul endocrin, potrivit unui comunicat de presă.
Este important ca atât consumatorii, cât și autoritățile să înțeleagă mai bine consecințele negative asupra sănătății ale substanțelor chimice care afectează sistemul endocrin, dar și mediul, atrage atenția BEUC. Mai exact, oamenii se întâlnesc cu acești compuși chimici cu efecte asupra sistemului endocrin în multe produse pe care le utilizează în fiecare zi (de ex. creme, jucării pentru copii și textile, recipiente pentru alimente și în mediul lucru). Printre efectele substanțelor chimice se află infertilitatea, obezitatea, malformațiile genitale, apariția pubertății precoce, cancerul sau afecțiuni comportamentale și neurologice.
BEUC a motivat apelul prin câteva exemple de astfel de substanțe chimice care apar în produse de uz zilnic. Astfel, în comunicatul BEUC se precizează următoarele:
• Consiliul Consumatorilor din Danemarca a constat prezența bisphenol A în cinci din cele opt cutii de roșii decojite testate – substanța chimică implicată în disfuncții endocrine. De asemenea, aceeași entitate destinată informării consumatorilor a descoperit și în patru din cinci jocuri ale copilăriei (numite „loombands”) ca având o concentrație crescută de ftalat DEHP;
• UFC Que-Choisir (Franța) a testat 17 produse de protecție solară. Aceste teste au aratătat că în șapte dintre cele 17 produse s-a detectat etilhexil metoxicinamat – un alt compus chimic implicat în probleme endocrine;
• Fundația Warentest (Germania) a identificat ftalat DIBP în două jucării moi cumpărate copiilor;
• Altroconsumo (Italia) a testat două loțiuni de piele, dintre care unul conținea propylparaben sau butylparaben– compuși chimici implicați în probleme de natură endocrină;
• Consiliul Consumatorilor din Norvegia a descoperit PHOA (acid Perfluorooctanoic) în trei din șase jachete destinate copiilor – care prezintă potențial crescut pentru disfuncții endocrine.
Printre cererile BEUC către U.E. se află:
· Adoptarea unor criterii științifice pentru toate substanțele chimice care au efecte asupra sistemului endocrin aplicabile tuturor legilor relevante ale UE. Astfel, prin aceste criterii trebuie să se identifice substanțele chimicale cunoscute care au efect perturbator pentru sistemul endocrin, cât și cele considerate suspecte.
· Respingerea propunerii Comisiei privind criteriile includerii nomenclaturii substanțelor cu efecte perturbatorii endocrine – prin care nu se va reuși protejarea în mod adecvat a consumatorilor.
· Precauție privind legislația care vizeazpă substanțe chimice cu efecte asupra sistemului endocrin. Implicațiile posibile ale substanțelor pentru sănătatea publicului precum și incertitudinile în evaluarea riscului subliniază că este necesară înlocuirea cu alternative mai sigure ale acestor compuși chimici.
· Companiile să fie responsabile de a confirma siguranța produselor lor – să emită dovezi evaluate de către comitetele științifice privind substanțele chimice cu efecte asupra sistemului endocrin.
· Să asigure că este vizibilă prezența acestor substanțe în produsele de consum. BEUC subliniază că o informare mai bună a consumatorilor privind utilizarea substanțelor chimice suspectate sau cunoscute a avea efecte asupra sistemului endocrin va permite acestora să facă alegeri în cunoștință de cauză pentru a-și proteja sănătatea.

· Să se actualizeze metodele de evaluare a riscului, dar și de gestionare a substanțelor chimice astfel încât să se ia în considerare atât efectele acestora în doze scăzute, precum și impactul cumulat asupra organismului – și în special asupra sistemului endocrin.

Sursa: SanatateaTV