FeaturedFluxNational

Ziua Diplomației Române

 

În fiecare an, în luna septembrie se sărbătorește Ziua Diplomației Române, pentru omagierea tradiției diplomatice românești și pentru stimularea activității Corpului diplomatic și consular al României, data fiind stabilită de ministrul de Externe. Organizarea acestei zile a fost instituită prin Legea 269/2003 privind Statutul Corpului Diplomatic și Consular al României, art. 61.

Începând cu anul 2005, Ziua Diplomației Române s-a sărbătorit la 1 septembrie, în preajma Reuniunii Diplomației Române, organizată anual de Ministerul Afacerilor Externe, eveniment dedicat Corpului diplomatic și consular român, fiind un bun prilej pentru evaluarea activității diplomatice desfășurate în ultimul an și pentru stabilirea principalelor direcții de acțiune pe termen mediu și lung. La acest eveniment, participă înalți demnitari ai statului român: președintele României, prim-ministrul, președinții Senatului și Camerei Deputaților, membri ai Guvernului și ai Parlamentului, reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, șefii de misiuni diplomatice ai României, consuli generali, directorii institutelor culturale românești, reprezentanți ai corpului diplomatic străin acreditat la București, reprezentanți ai societății civile, ai mediului academic și de afaceri, ai mass-media. Agenda cuprinde cele mai importante teme de politică externă din ultimul an de activitate al diplomației românești, precum și provocările cu care se confruntă corpul diplomatic și consular al României, în funcție de transformările din mediul politic internațional.

În cadrul reuniunii, sunt acordate ordine și medalii diplomatice membrilor corpului diplomatic și consular al României, pentru contribuții meritorii la afirmarea diplomației românești pe plan internațional, în conformitate cu prevederile art. 62 din legea amintită mai sus.

Reuniunea Anuală a Diplomației Române a avut loc, în anul 2015, în perioada 1-4 septembrie și s-a desfășurat pe tema: „România și provocările de securitate la limitele spațiului european și euro-atlantic. Riscuri, oportunități și acțiune diplomatică”. Invitați speciali au fost miniștrii de Externe din Polonia — Grzegorz Schetyna, Slovacia — Miroslav Lajcak, Norvegia — Borge Brende și Iordania — Nasser Judeh. De asemenea, au participat diplomați români cu funcții importante în cadrul organizațiilor internaționale, precum Sorin Ducaru, asistentul secretarului general al NATO, și Cornel Feruță, coordonator-șef al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Ediția din 2015 a Reuniunii Anuale a Diplomației Române s-a desfășurat, în premieră, în paralel cu prima ediție a Festivalului Ambasadelor (1-5 septembrie), dedicat ambasadelor străine acreditate la București și organizat de Asociația ESCU, sub patronajul Ministerului de Externe.

În anul 2016, Reuniunea Anuală a Diplomației Române este organizată de Ministerul Afacerilor Externe, în perioada 29 august — 1 septembrie. La ediția din acest an a Reuniunii Anuale a Diplomației Române, în calitate de invitați speciali ai ministrului afacerilor externe, sunt prezenți secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, și ministrul afacerilor externe și europene al Republicii Slovace, Miroslav Lajčák, reprezentând președinția-în-exercițiu semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button