Din momentul aplicării Zonei de Comerț Liber Cuprinzător și Aprofundat dintre Republica Moldova și UE (DCFTA), țara noastră a exportat pe piața comunitară produse și mărfuri în valoare de peste 2,2 miliarde de dolari americani. Acordul a început a fi aplicat în relațiile dintre Moldova și UE începând cu 1 septembrie 2014.
Potrivit analizelor Ministerului Economiei, după punerea în aplicare a DCFTA a fost înregistrată o schimbare în structura exporturilor al Republicii Moldova către UE, pe primele poziții situându-se mărfurile industriale, care ocupă 65% din totalul mărfurilor exportate.
Principalii parteneri europeni în derularea exporturilor sunt România (23,8%), Italia (10%), Regatul Unit al Marii Britanii și Irlanda de Nord (6,5%), Germania (6,5%), Franța (2,5%) și Polonia (3,3%).
În domeniul investițiilor străine în top 5, patru reprezintă statele UE – Olanda, Cipru, Franța și Spania.
Pe parcursul aplicării DCFTA, în vederea armonizării sistemului național de standardizare la cel al UE, au fost adoptate circa 8.500 standarde europene/internaționale. Consecutiv, în perioada 2014-2016 au fost anulate peste 11.400 standarde moldovenești conflictuale cu cele europene, dar și depășite ca termen.