Deputatul PNL Ovidiu Raețchi face un apel la parlamentari să treacă peste orgoliile politice și să adopte de urgență inițiativa sa legislativă potrivit căreia consolidarea clădirilor încadrate în clasa I de risc seismic ar putea fi gratuită pentru proprietari, banii urmând să fie plătiți de către stat.
”La finalul lunii februarie am depus o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 20/1994 pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor care a fost înaintată Senatului, dar care stagnează din perspectiva procedurii parlamentare. Proiectul legislativ pe care îl propun vine cu două elemente esențiale: dreptul de a trece peste semnătura proprietarului atunci când el refuză să își consolideze imobilul, respectiv dacă proprietarul nu poate fi găsit, clădirile încadrate în clasa I de risc seismic — pericol public vor fi consolidate cu bani de la buget. De asemenea, există posibilitatea ca proprietarii să își poată consolida pe cont propriu imobilele dacă doresc să beneficieze de avantaje integrale (să închirieze imediat, să înființeze imediat firme etc.)”, precizează Ovidiu Raețchi, vicepreședinte al PNL București, potrivit unui comunicat transmis vineri AGERPRES.
Raețchi consideră că, pentru consolidarea clădirilor din București, costurile ar ajunge la circa 500 de milioane de lei, arătând că este o sumă modică, având în vedere consecințele devastatoare ale unui cutremur de peste 6,5 pe scara Richter.
„De aceea, este esențial să trecem cât mai repede peste orgoliile politice și să dezbatem, amendăm și votăm acest proiect de lege până la finalul actualei sesiuni legislative”, arată Ovidiu Raețchi.
Inițiativa legislativă prevede și asigurarea unor condiții de cazare temporară pentru proprietarii clădirilor cu risc seismic care urmează să fie consolidate.
”Mai exact, propunerea mea este aceea ca lucrările de consolidare a clădirilor încadrate în clasa I de risc seismic să fie urgentate prin crearea Fondului pentru Clădirile cu Risc Seismic Iminent la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale și a unui Program de Risc Seismic prin care să fie simplificată procedura de punere în siguranță a imobilelor. Acest fond ar asigura finanțarea integrală de către stat a lucrărilor de consolidare, pentru că am descoperit că principalul motiv pentru care proprietarii refuză consolidarea clădirilor este legat de faptul că trebuie să suporte cheltuielile. De asemenea, este nevoie de dispunerea unei măsuri de evacuare în cazul persoanelor care blochează lucrările, dar după ce li se asigură cazare temporară”, mai susține deputatul PNL.