Festivalul Ambasadelor „Open your Culture: explorează lumea din propriul oraș”, la final
Cea de-a doua ediție a Festivalului Ambasadelor „Open your Culture: explorează lumea din propriul oraș” s-a încheiat, duminică, la Romexpo.
Fiecare dintre participanți a găsit metode diverse de a se prezenta publicului din România, fie că au ales să vină la standuri îmbrăcați în costume tradiționale sau doar le-au expus, fie au adus mâncăruri și băuturi tradiționale și i-au invitat pe vizitatori la degustări, fie au expus diferite obiecte de artă, podoabe și instrumente muzicale reprezentative.
Unul dintre suvenirurile căutate de vizitatorii festivalului a fost cel în care reprezentanții ambasadelor le-au scris doritorilor numele în grafie chineză sau arabă. O altă experiență inedită a fost cea oferită la standul Cubei, unde doritorii au avut ocazia să poată învăța tehnica de rulare a trabucurilor.
Cei care au venit în ultimele zile la Romexpo au avut șansa să cunoască o parte dintre diplomații și ambasadorii țărilor participante, având surpriza chiar să poată vorbi cu unii dintre ei în limba română, așa cum s-a întâmplat la standul Republicii Democrate Congo.
În cadrul ediției din acest an a Festivalului Ambasadelor, românii au avut ocazia să cunoască tradițiile și cultura unor țări care nu se află pe lista destinațiilor turistice obișnuite precum Africa de Sud, China, Congo, Cuba, Malaezia, Siria, Uruguay sau Yemen.
„La finalul evenimentului pot spune că ne-am bucurat cu toții de foarte multe momente artistice, atât la Romexpo cât și în celelalte spații unde au fost organizate evenimente în cadrul Festivalului Ambasadelor. În ultima parte a evenimentului, pe scena montată la Romexpo, au putut fi văzute și ascultate de la ritmuri cubaneze, la chitară clasică din Uruguay, la momente de yoga și arte marțiale, până la ritmuri sudafricane. Un moment foarte interesant a fost cel de storytelling, numit Fragmentarium — firimituri de descântece, realizat de artiști din comuna Marpod, județul Sibiu, iar un moment cu priză la public a fost reprezentat de muzica oferită DJ Sasha, cel care a oferit ascultătorilor o varietate mare de stiluri muzicale, de la ritmuri de dub, funk, brasil, afro, disco până la house și alte genuri electronice”, a declarat, pentru AGERPRES, vicepreședinte Asociația ESCU, Alexandra Cârstea.
„După această ediție a festivalului și după feedback-ul primit atât din partea ambasadelor cât și al vizitatorilor, putem să spunem că rămânem cu aceiași dorință de a face o diversitate culturală din ce în ce mare. Am avut multă receptivitate din partea participanților și ne dorim să creștem Festivalul Ambasadelor pentru reprezentanțele diplomatice aflate la București, dar și în beneficiul țării noastre. Am observat că în jurul acestei idei de cultură s-au reunit cu toții și au reușit să transmită mesajul — ‘cultura depășește orice barieră'”, a mai spus Alexandra Cârstea.
Vicepreședintele Asociației ESCU, Andreea Dănescu, a precizat că la ediția din acest an a existat foarte multă interacțiune între publicul prezent la evenimente și reprezentanții ambasadelor, ultimii precizând că „au fost încântați de tot ceea ce s-a întâmplat în festival și au afirmat că își doresc să participe și la viitoarele ediții”.
Organizatorii au precizat că, la finalul evenimentului, „reprezentanții ambasadelor au declarat că deja se gândesc cu ce vor veni la ediția de anul viitor și ce artiști să invite pentru a-și surprinde publicul”.
Festivalul Ambasadelor s-a desfășurat timp de o săptămână, în perioada 29 august — 4 septembrie, în trei spații diferite din București — Teatrul Național, Muzeul Țăranului Român și Romexpo.
La Teatrul Național au fost prezentate expoziții internaționale de artă contemporană și tradițională, precum și ateliere culturale tradiționale, iar la Studioul „Horia Bernea” de la Muzeul Țăranului Român, în cadrul programului World Cinema, în perioada 31 august — 3 septembrie, au avut loc proiecții de filme din peste 12 țări, multe în premieră în Romania.
La ediția din acest an a festivalului au participat: Africa de Sud, Algeria, Argentina, Armenia, Biroul de Informare al Parlamentului European din România, Centrul Cultural European Româno-Panarab, China și Institutul Confucius, Cipru, Congo, Coreea de Sud și Asociația Culturală Sarang Hanguk, Cuba, Emiratele Arabe Unite, Italia și Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso”, India și Centrul Cultural Rabindranath Tagore, Indonezia și Centrul Cultural Indonezian, Iordania, Centrul de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru”, Lituania, Malaezia, Maroc, Organizația Internațională pentru Migrație, Palestina, Peru, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Republica Moldova, Rusia și Centrul Rus de Știință și Cultură, Siria, Spania, Turcia, Turkmeninstan, Ungaria, Uruguay, Yemen, Muzeul Național al Țăranului Român, Ansamblul ELLAS (Grecia), Asia Fest, Ambasada Poveștilor din Transilvania și România.
Festivalul a fost eveniment produs de Asociația ESCU, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, organizat sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe, precum și cu sprijinul Primăriei Municipiului București, prin ARCUB, Teatrului Național București, Muzeului Național al Țăranului Român.