Ion Sturza: „Republica Moldova, ţara care se află mereu la limita falimentului, cu un guvern care este întruchiparea intereselor politice ale unor cercuri de la Chişinău”

Republica Moldova este un stat care mereu se află la limita falimentului, cu o guvernare care nu poate fi funcţională în situaţii de criză. Declaraţiile au fost făcute de către Ion Sturza în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

„Am putea compara o ţară cu o companie, chiar dacă funcţiile statului sunt mult mai largi decât cele ale unei companii. Tehnic vorbind, Republica Moldova nu a fost niciodată un stat care, în mod absolut, se potrivea unui model de afacere. Ţara mereu se afla la limita falimentului. Altceva, însă, de unde se luau puteri pentru a depăşi toate aceste situaţii de criză? De obicei, situaţia era salvată datorită populaţiei şi împrumuturilor externe, care permiteau depăşirea unor faze mai acute a crizelor economice. Apoi urmau etapele de stagnare, chiar şi nişte creşteri nesemnificative, apoi iarăşi reveneam la fazele critice. Bineînţeles, în astfel de condiţii nu poate supravieţui nicio companie din lume. Din punct de vedere economic, aceasta este un nonsens. Însă, iarăşi, un stat este ceva mai mult decât o simplă companie de afaceri”, consideră omul de afaceri.

Fostul premier mai spune că executivul de la Chişinău reprezintă doar interesele politice ale unor cercuri restrânse din ţară: „Guvernul actual este întruchiparea intereselor politice şi de altă natură a unor cercuri din Republica Moldova, şi nu poate să fie o guvernare anticriză. Acest lucru îmi este foarte clar,” a subliniat Sturza.

„Din păcate, în ultimii ani, în primele rânduri sau la conducerea guvernului şi a ministerelor se promovau persoane care, de fapt, nu decideau nimic. Este o realitate a Republicii Moldova. Deciziile se luau în altă parte. De aceea gradul de libertate a şefilor guvernelor şi ministerelor scădea în fiecare an, iar gradul de responsabilitate rămânea acelaşi. Mai mulţi dintre acei care au ajuns în aceste funcţii, ulterior fie regretau acest lucru, fie retrăiau foarte mult, în sensul bun al cuvântului, deoarece apăreau pe ecranele televizoarelor, răspundeau pentru apă şi gaz, pentru drumuri şi alte lucruri, însă, de fapt, înţelegeau că în fiecare dimineaţă primeau prin fax anumite indicaţii, sau fiecare avea lângă el câte un comisar care promova linia partidului”, a adăugat omul de afaceri.

Totodată, Ion Sturza a menţionat: „Marea problemă a liderilor politici este să adune în jurul lor nişte manageri talentaţi, care ar putea conduce anumite sectoare ale economiei şi nu doar ale economiei, dar şi din sfera socială, domeniul apărării, cel al ordinii publice. Să-i convingă pentru o anumită perioadă să-şi slujească ţara. Este o problemă mare. De regulă, cei mai gălăgioşi, cei mai fideli, între ghilimele, după alegeri se promovează în anumite funcţii şi deloc nu sunt cei mai buni experţi”.