Iata cum puteti combate cateva dintre cele mai comune alergii respiratorii care apar in sezonul de toamna.
Ambrozia, cauza alergiilor respiratorii toamna
Ambrozia, denumita si „iarba de paragina”, este o planta care creste si se dezvolta in zonele lasate in paragina, pe marginea drumurilor, a santierelor, a locuintelor parasite etc.A. artemisiifolia este responsabila de o mare parte a alergiilor respiratorii de toamna. Planta infloreste in luna august si rezista pana la primul inghet, astfel ca, in lunile de toamna, ambrozia poate elibera pana la un miliard de granule de polen. Dintre simptomele pe care le provoaca nu lipsesc secretiile oculare, stranutul, rinoreea apoasa.
Mucegaiul conduce la aparitia alergiilor
Mucegaiul produce substante toxice si se dezvolta atat in interiorul locuintelor, cat si in afara lor. Se reproduce prin spori care, la fel ca in cazul polenului, sunt purtati de vant, dar si de aerul din locuinte. Mucegaiul poate fi prezent tot timpul anului, insa este mai frecvent toamna din cauza umezelii, iar in natura apare chiar si sub gramezile adunate de frunze. In interiorul locuintelor se poate forma in bai, bucatarii, incaperi in care se produce abur, dar si in subsoluri. Spre deosebire de polen, sporii de mucegai nu dispar odata cu aparitia inghetului.
Tratamentul alergiilor respiratorii
In cazul majoritatii pacientilor, alergiile respiratorii care apar toamna pot fi controlate atat cu medicamente eliberate fara prescriptie medicala, cat si cu medicamente pe baza de prescriptie medicala, precum antihistaminicele. Acestea sunt, de obicei, sub forma de pilule, picaturi de ochi, spray-uri nazale etc. De asemenea, sinusurile pot fi curatate cu ajutorul unei solutii saline. Imunoterapia se poate dovedi eficienta in cazul in care alergia este severa si nu reactionati la un alt tratament.
Alergiile respiratorii toamna – preventie
Cum nu prea ne putem izola in case, in cazul in care va confruntati cu alergiile respiratorii de toamna este indicat sa purtati o masca speciala, mai ales daca locuiti la casa si aveti curte. Daca lucrati in gradina sau in jurul blocului, este cu atat mai mult indicat sa faceti acest lucru pentru a va feri de mucegai. In case trebuie sa pastrati curatenia si sa folositi un dezumidificator. Evitati sa va uscati hainele in aer liber si schimbati-va imediat ce ajungeti acasa. Utilizati filtre de polen si adresati-va alergologului daca va confruntati cu alergiile sezoniere.
Ruxandra Dumitrescu
Sursa: Healthline.com