FeaturedParatrasnet

UN AMBASADOR ”PETIT” ȘI NEȘTIUTOR

S-a atins o coardă ultrasensibilă a românilor. De fapt, s-a intrat cu cizmele (din nou cu cizmele) peste rana sângerândă a graniței sovietice din Nordul și Estul României. În timp ce noi priveam în partea de vest a țării, după americanii care din 1945 tot ne-au promis că vor veni, să ne salveze din gulagul sovietic, iată că un american cu funcție, de fapt un diplomat american, ambasadorul SUA la Chișinău, încearcă să pună lucrurile la punct, crede el, fiind chiar susținut de istoric român de iarmaroc, Lucian Boia. Cei doi vor șoca ambele maluri ale Prutului, de parcă ar pescui în râul despărțitor cu carbid sau cu un cablu electric aflat sub tensiune, strecurat în apă, uitând să-și retragă picioarele pe mal.

Acest tip de inepții, din care se dorește doar extragerea senzațiilor tari, de șoc la gura vorbitorului, nu sunt chiar atât de nesemnificative și de neluat în seamă, dacă suntem atenți la amănunte. În primul rând, față de ciudățeniile, aparent corecte ale celui care dovedește că nu are în educația sa lecția de istorie a României, Departamentul de Stat al SUA nu a avut nici o reacție, de respingere sau, din contra, de afirmare a unui punct oficial de susținere a misiunii lui James Pettit. Să reamintim care a fost declarația ”unchiului Sam” ce a dezmorțit această țară numită România: „Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică și oamenii din Moldova pentru ca ei toți să contribuie la realizarea unei țări mai bune pentru moldoveni. Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări.”

Citit la rece acest tip de mesaj ne îndreptățește să formulăm câteva întrebări ce ar putea foarte bine să fie plasate în categoria celor de foarte mult bun simț.

Imperativul exprimării ”Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure” impus de o glasul diplomației americane, nu poate fi înțeles altfel decât sub forma unei indicații prețioase, care nu suportă nici un altfel de comentariu! Trebuie să fie așa și nu altfel. (Nimeni nu are nevoie acum de reactivarea reflexelor imperiului sovietic, care, asemenea radiațiilor nucleare sunt încă vii în mentalitatea de la Kremlin, chiar dacă URSS nu mai există de mai bine de un sfert de secol).

Mai apoi James Pettit alungă din visul românului de dincolo de Prut orice alăturare de România, orice încercare de a visa la refacerea României Mari, așa cum și neamțul a visat  la refacerea Germaniei, prin distrugerea zidului Berlinului, astfel încât să dispară prin absorbție fosta RDG, o țară construită la modul artificial, conjunctural, eminamente printr-o decizie politică,asemenea Republicii Moldova, care prin istoria la care un ambasador, venit într-o astfel de țară, ar trebui să aibă un minim de cunoștințe istorice, astfel încât să nu comită eroarea vieții lui în diplomație, spunând:  ”Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări.”

Dacă în loc de Republica Moldova, ambasadorul James Pettit s-ar fi referit la Germania și ar fi spus: ”Germania nu este România, Germania își are propria sa istorie și propriile sale provocări”, exprimarea ar fi fost perfectă. În rest, dacă s-ar fi raportat nu numai la Republica Moldova, ci și la ceilalți vecini buni ai României, fiecare din aceștia au pe conștiința lor de stat național și independent părți din România Mare (Banatul Sârbesc, Cadrilaterul, Basarabia, Bucovina). Singura recuperare pe care am reușit să o realizăm a fost recuperarea Transilvaniei din Imperiul Austro-Ungar. În rest, orice recuperare de teritoriu va fi posibilă, prin prisma tratelor internaționale, doar prin acorduri ale ambelor părți implicate în această posibilă reașezare a granițelor teritoriale.

Reacțiile ce au urmat în România, dar și în Republica Moldova ar trebui să oblige Casa Albă să-și retragă de urgență ambasadorul ”mic și neștiutor”, evitând astfel o reacție de adversitate față de America, oriunde crede ea că s-ar afla!

ADI CRISTI

Related Articles

Back to top button