Prețul cafelei se pregătește de o explozie, din cauza vremii nefavorabile din Vietnam și din Brazilia, iar datele din piață arată că ‘arabica’ ar putea ajunge la 182 cenți/livră (4 dolari/kilogram), conform unei analize de specialitate remisă miercuri AGERPRES.
Datele tehnice din analiza prețului arată un trend crescător. Cafeaua robusta a început deja să ‘urce’, iar „arabica” îi calcă pe urme. Conform analiștilor de la
, problemele furnizorilor pentru 2017 susțin teoria unei creșteri de preț.După ce și-a consolidat prețul în ultimele 18 luni, cafeaua arabica începe să dea semne de vioiciune, prețul pregătindu-se de o urcare semnificativă.
Cafeaua robusta a fost ‘motorul’ acestei mișcări de revenire în ultimele luni. Vremea nefavorabilă din Vietnam, cel mai mare producător global, și din Brazilia a ajutat prețul să recupereze semnificativ. În vreme ce piața de cafea a fost închisă luni în SUA, cel mai tranzacționat contract pe „robusta” a atins un preț record pe ultimele 18 luni, la Londra.
În timp ce revenirea prețului cafelei arabica a durat ceva mai mult, ”robusta” a trecut de la un trend de piață moderat la unul agresiv, la începutul acestui an. După valoarea scăzută record din februarie, procesul de creștere a câștigat 61,8% față de 2014 și s-a îndreptat spre un sell-off. În săptămâna cu 30 august 2016, fondurile hedge au mărit pozițiile bullish pe cafea cu 11% (până la 26.655 de loturi), adică cea mai ridicată valoare din 2014 încoace.
În prezent, cafeaua arabica pare să testeze prețul de 154,75 cenți/livră (3,4 dolari/kg), ceea ce reprezintă o creștere de 38,2%.
O depășire a acestui preț ar putea însemna finalul perioadei de plafon. Acest trend ar putea duce inițial prețul spre 168,25 cenți/livră, dar există potențial chiar și pentru 181,75 cenți/livră sau chiar mai mult, se arată în analiză. În prezent, arabica este gata să ‘atace’ prețul de 154,75 cenți/livră.
Fondurile hedge dețin, în momentul de față, poziții nete long de 32.000 de loturi, doar un pic mai puțin decât valoarea record recentă (19 iulie). În 2014, când a crescut prețul, pozițiile long erau cam cu 36% mai multe, adică 50.000 de loturi.
Recenta creștere a prețului a fost alimentată de datele care arată o scădere a exporturilor la nivel global, ceea ce a atras atenția asupra stocurilor.
Organizația Internațională a Cafelei a dat publicității un raport care arată că exporturile globale au scăzut cu 22% în iulie. Scăderea a fost mai degrabă pusă pe seama furnizorilor, nu a lipsei cererii, motiv pentru care piața va începe să se întrebe de unde vor veni stocuri în următoarele luni.
Conform analiștilor de la
, aici putem introduce în ecuație informația că producătorii și comercianții deopotrivă dețin poziții nete short de 76.000 de loturi.‘Ultima oară când am văzut așa ceva a fost în 2014, când arabica se vindea cu peste 200 cenți/livră. Datele mai arată că numărul de saci de cafea păstrați în depozite certificate de ICE futures exchange a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat din 1999 încoace’, spun aceiași analiști.