Veteranii participanți la acțiunile de luptă din Afganistan vor beneficia de suport și asistență la angajarea în cîmpul muncii, la formare profesională și ajutor de șomaj sau alocație pentru integrare profesională, informează MOLDPRES.
În acest sens, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF), Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și organizațiile veteranilor participanți la acțiunile de luptă din Afganistan au semnat astăzi un acord de colaborare privind protecția socială a veteranilor.
Conform acordului, MMPSF va susține veteranii în procesul de elaborare și promovare a politicilor în domeniul protecției sociale și va oferi suport informațional cu privire la prevederile proiectelor de legi, hotărîri, regulamente și programe de acest gen.
Reprezentanții uniunilor și asociațiilor de veterani ai războiului din Afganistan au menționat în cadrul evenimentului că „acest acord este extrem de important în contextul îmbunătățirii condițiilor de trai a participanților la război, a invalizilor și familiilor celor care și-au pierdut viața pe cîmpul de luptă. De asemenea, colaborarea cu structurile statului va oferi posibilitatea de a egala privilegiile veteranilor de război cu cele ale veteranilor structurilor de forță din țară”.
Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș, a declarat că acest memorandum face parte din Planul de acțiuni „Memorie, Onoare, Respect”, aprobat de Guvern cu scopul de a susține și soluționa problemele veteranilor și a participanților la conflictele armate.
„Realizarea acordului va fi coordonat de un grup mixt de lucru, din care vor face parte președinții organizațiilor veteranilor și reprezentanții MMPSF, care se vor întruni cu regularitate în ședințe. Datorită acestui memorandum va fi facilitată interacțiunea dintre veterani și agențiile teritoriale de ocupare a forței de muncă”, a spus Grigoraș.
În Republica Moldova sînt circa 50 de mii de veterani de război, dintre care 12500 participanți la războiul din Afganistan.