De ce este buna cacaua?
Cand arterele devin congestionate, inima primeste mai putin sange si lucreaza mai mult decat ar trebui, presiunea arteriala creste si apare si o congestie a sangelui de la nivelul rinichilor, precum si reducerea sangelui oxigenat in zona. Astfel, rinichii obliga sistemul hormonal care regleaza tensiunea arteriala sa creasca alimentarea cu sange. Stilul de viata si modificarile la nivelul dietei ar putea mentine sanatatea vasculara si proteja inimile persoanelor cu probleme de rinichi. Flavonolii din cacao se pare ca au efecte benefice asupra functiilor vaselor de sange la persoanele ai caror rinichi functioneaza corect. Expertii din Germania au realizat un studiu pe un numar de 57 de pacienti care faceau dializa. Pacientii au fost rugati sa consume bauturi bogate in flavonoli din cacao, dar si bauturi fara flavonoli, dar cu acelasi continut nutritional. Dupa 30 de zile, cercetatorii au descoperit ca flavonolii din cacao erau foarte bine tolerati de catre pacienti, imbunatatind functia vaselor de sange si reducand tensiunea arteriala diastolica. Efectele nu au fost observate si in cazul pacientilor care nu consumasera bauturi pe baza de flavonoli din cacao.
Ruxandra Dumitrescu
Sursa: Medicalnewstoday.com