Ambasadorul SUA a oferit o donație de cărți Bibliotecii Județene din Miercurea Ciuc
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, a oferit luni o donație de cărți Bibliotecii Județene „Kájoni János” din Miercurea Ciuc și și-a exprimat speranța că acesta este începutul unui parteneriat între cele două instituții.
Donația făcută de ambasadorul SUA Bibliotecii Județene din Miercurea Ciuc poartă numele de ‘American Shelf’ (Raftul American) și cuprinde lucrări de referință, literatură americană clasică și contemporană, metodica predării limbii engleze și materiale pentru învățarea acesteia, precum și cărți pentru copii.
Ambasadorul Hans Klemm și-a exprimat bucuria că, la prima sa vizită în Harghita, a putut să ofere ‘ceva de valoare, de substanță’ pentru localnici și i-a încurajat pe cititorii bibliotecii să folosească această colecție de carte.
El s-a referit, cu precădere la două dintre titluri, respectiv ‘Extremely loud and incredibly close’, carte care vorbește despre tragedia de la 11 septembrie, comemorată în urmă cu o zi, și la un volum de eseuri, scris de Christopher Hitchens, cu care ambasadorul SUA a dezvăluit că a locuit în același apartament.
‘Îi încurajez pe cititorii acestei biblioteci, pe cei care pot citi în limba engleză, să folosească această colecție. Așa cum am menționat, sunt cărți de referință, literatură americană, cărți pentru învățarea limbii engleze, cărți pentru copii. Aș vrea să mă refer la două dintre ele — Extremely loud and incredibly close (n. r.-autor: Jonathan Safran Foer) care se referă la evenimentele tragice din 11 septembrie. Ieri am marcat 15 ani de la aceste evenimente tragice. Un alt titlu — Hitch 22, care reprezintă o colecție de eseuri scrise de Christopher Hitchens. Este apropiat de mine pentru că am locuit în același apartament în Washington DC’, a spus Klemm.
Acesta a punctat că, în ciuda faptului că este o colecție mică de carte, este una valoroasă și reprezintă începutul unui parteneriat instituțional între Biblioteca județeană și Ambasada SUA.
‘Sper că va fi începutul unei legături pe care noi o construim de-a lungul timpului, atât pentru Biblioteca Județeană Harghita dar și în sens mai larg, pentru locuitorii județului Harghita’, a conchis ambasadorul SUA în România.
Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a făcut referire în discursul său la valorile comune, care sunt libertatea și democrația, și care trebuie reînvățate mereu, iar cărțile sunt un sprijin în acest sens. De asemenea, Borboly a mai vorbit despre credință, ca una dintre ‘principalele valori ale comunității noastre’, despre faptul că încă din facultate a aflat despre prevederile Constituției americane și și-a exprimat dorința ca județul să fie un exemplu bun al conviețuirii româno-maghiare, cerându-i, în acest sens, sprijinul ambasadorului Hans Klemm.
‘Dorim să fim un exemplu bun în ceea ce privește conviețuirea româno-maghiară din județul nostru — iar pentru aceasta cerem sprijinul domnului ambasador. Din punctul de vedere al unei minorități, este importantă respectarea valorilor noastre, această atenție care ni se acordă fiind demonstrată de respectul și recunoașterea domnului ambasador’, a mai spus Borboly Csaba.
Prefectul Adrian Jean Andrei a arătat că gestul ambasadorului Hans Klemm de a face o donație de carte este unul ‘grandios’ , atât în ceea ce privește cunoașterea culturii și literaturii celor două state, cât și din punct de vedere al respectului reciproc. Prefectul și-a exprimat speranța că Hans Klemm va reveni în Harghita, unde are ‘foarte mulți prieteni’.
Ambasadorul SUA în România este într-o vizită oficială în Harghita, însoțit de soția sa, el având programate întâlniri cu reprezentanții autorităților locale și județene, urmând să fie prezent și în municipiul Odorheiu Secuiesc.