Educatie

Peste 3 milioane de elevi și preșcolari încep anul școlar 2016-2017

Peste 3 milioane de elevi și preșcolari încep luni semestrul I al anului școlar 2016-2017, potrivit calendarului aprobat prin ordin al ministrului Educației, Mircea Dumitru.

Noul an școlar are 35 de săptămâni de cursuri, însumând 169 de zile lucrătoare, și se structurează în două semestre: 12 septembrie 2016 — 3 februarie 2017, respectiv 13 februarie 2017 — 16 iunie 2017.

Vacanțele elevilor sunt programate astfel: vacanța de iarnă — 24 decembrie 2016 — 8 ianuarie 2017, vacanța intersemestrială — 4—12 februarie 2017, vacanța de primăvară — 19-30 aprilie 2017 și vacanța de vară — 17 iunie — 10 septembrie 2017. De asemenea, în săptămâna 29 octombrie — 6 noiembrie 2016, clasele din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar sunt în vacanță. Pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar se încheie în data de 26 mai 2017, iar pentru clasa a opta, în data de 9 iunie 2017.

Programul național ‘Școala altfel’ are o durată de cinci zile consecutive lucrătoare în timpul anului școlar și poate fi derulat pe baza unei planificări ce rămâne la decizia școlilor, precizează ministerul.

Astfel, în funcție de ciclurile de învățământ școlarizate, unitățile de învățământ pot opta pentru unul dintre următoarele segmente: 21 noiembrie — 2 decembrie 2016, 27 februarie — 31 martie 2017 și 15 mai — 9 iunie 2017 (învățământul preșcolar și primar), respectiv 17 octombrie — 2 decembrie 2016, 27 februarie — 31 martie 2017 și 15 mai — 9 iunie 2017 (învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal).

Intervalul aferent programului ‘Școala altfel’ nu coincide cu perioada în care se susțin tezele semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei școlare cu cel puțin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naționale ale olimpiadelor școlare se organizează, de regulă, în perioada vacanței de primăvară, potrivit calendarului olimpiadelor naționale școlare.

În zilele libere prevăzute de lege nu se organizează cursuri. Unitățile de învățământ și inspectoratele școlare județene vor marca prin manifestări specifice, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei școli, zilele de 5 octombrie (Ziua internațională a educației), 5 iunie (Ziua învățătorului) și 1 iunie (Ziua copilului).

Una dintre noutățile următorului an școlar este aceea că elevii vor avea un statut propriu. Acest document reglementează drepturile și obligațiile elevilor înmatriculați în instituțiile de învățământ de stat, particular sau confesional din România, primul de acest tip elaborat în România după 1990.

Drepturile elevilor sunt structurate în 5 categorii: drepturi educaționale, drepturi de asociere și exprimare, drepturi sociale, recompense și alte drepturi. Documentul prevede deopotrivă îndatoriri, interdicții și sancțiuni pentru încălcarea de către elevi, în incinta unității de învățământ, a prevederilor statutului sau a prevederilor explicite din actele normative în vigoare.

O altă noutate ține de reducerea birocrației, respectiv în cadrul instituțiilor din sistemul de învățământ sunt acceptate în relația cu cetățenii documentele conforme cu originalul, în locul celor autentificate notarial.

Totodată, în cazul examenelor naționale a fost eliminată prevederea conform căreia nota finală, după contestații, se modifică numai dacă există o diferență de minimum 0,5 puncte între nota inițială și nota de la contestații.

Ministerul Educației a decis că, în calculul mediei de admitere în învățământul liceal, ponderea mediei claselor V-VIII va reprezenta 20%, în comparație cu 25% cum este în prezent. Admiterea la liceu se va realiza într-o singură etapă computerizată, urmată de o etapă în care se vor analiza cazurile speciale. În acest fel, admiterea la liceu se va finaliza mai repede, în 21 iulie.

Potrivit Inspectoratul pentru Situații de Urgență, din totalul unităților de învățământ preuniversitar la nivel național, peste 22.000 de clădiri ale acestora nu necesită obținerea autorizației privind securitatea la incendiu, iar peste 4.000 trebuie să obțină acest aviz.

Reprezentanții ISU precizează că, în urma datelor din teren, clădirile care nu necesită obținerea autorizației sunt acelea care nu au efectuat modificări constructive sau au fost puse în funcție anterior introducerii obligației legale de obținere a avizului.

De asemenea, centralizarea informațiilor arată că 145 de unități școlare din România au obținut autorizația de securitate la incendiu în acest an.

Potrivit ISU, în perioada premergătoare începerii noului an de învățământ au fost desfășurate activități de inventariere a clădirilor existente la nivel național în care funcționează școli și grădinițe și au fost identificate condițiile optime pentru asigurarea climatului de securitate.

La nivelul Capitalei, doar 39 de clădiri, din cele 1.139 care compun instituțiile de învățământ, sunt autorizate pentru securitatea la incendiu, au precizat, pentru AGERPRES, oficiali ai ISU București — Ilfov.

Potrivit sursei citate, pentru 353 de clădiri nu este obligatorie obținerea autorizației de securitate la incendiu, iar pentru 747 aceasta este obligatorie, ele fiind neautorizate.

De asemenea, MAI informează că peste 10.000 de polițiști și jandarmi vor fi angrenați, începând de luni, în acțiunile de menținere a ordinii publice și de asigurare a condițiilor necesare creșterii gradului de siguranță în proximitatea școlilor, liceelor și colegiilor din întreaga țară.

„În baza Planului național de acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar, peste 10.000 de angajați ai MAI sunt angrenați în acțiunile de menținere a ordinii publice și de asigurare a condițiilor necesare creșterii gradului de siguranță în proximitatea școlilor, liceelor și colegiilor din întreaga țară. Astfel, începând de luni, în zonele adiacente unităților de învățământ vor acționa zilnic peste 9.000 de polițiști și 1.000 de jandarmi, majoritatea având atribuții pe linie de ordine publică și siguranță rutieră”, a anunțat MAI.

Totodată, pe parcursul întregului an școlar, polițiștii și pompierii vor participa, la fel ca și în anii precedenți, la module de prevenire a infracționalității juvenile organizate de către unitățile de învățământ.

Potrivit sursei citate, anterior începerii anului școlar, structurile operative ale MAI au efectuat evaluarea unităților școlare din punct de vedere al asigurării cu pază și elemente de securitate și au acordat sprijin conducerii unităților de învățământ preuniversitar în vederea realizării sau actualizării planurilor de pază.

Related Articles

Back to top button