Strugurii: beneficii pentru sanatate

Strugurii au proprietati uluitoare pentru sanatate si pot fi consumati in numeroase moduri, ca atare sau sub forma de suc, vin ori stafide.

Istoria strugurilor a inceput acum 8.000 de ani, atunci cand primii struguri au fost cultivati in Orientul Mijlociu. Milioane de tone de struguri sunt cultivate in toata lumea, in special pentru productia de vin. Textura, aroma si varietatea strugurilor i-au facut populari in tarile din toata lumea.

In mod normal, consumul de fructe si legume reduce riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, diabetului, cancerului si a altor boli. Multe studii au aratat ca strugurii scad riscul de obezitate si de mortalitate, in general.

Strugurii sunt ridicati la rangul de “superaliment”. Aceste fructe au fost asociate cu scaderea riscului de aparitie a mai multor boli, precum:

Cancerul

Strugurii contin o cantitate mare de antioxidanti, denumiti polifenoli, ce incetinesc sau previn mai multe tipuri de cancer, precum cel de esofag, plamani, oral, faringe, endometrial, prostata si colon.

Resveratrolul intalnit in vinul rosu aduce numeroase beneficii inimii si se intalneste in coaja strugurilor rosii.

Bolile de inima

Quercetina, un flavonoid continut de struguri, este un antiinflamator natural ce reduce riscul de aparitie a aterosclerozei si protejeaza impotriva actiunii LDL-colesterolului (colesterolul “rau”). Continutul ridicat de polifenoli din struguri reduce riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, prin scaderea tensiunii arteriale prin mecanisme de tip antiinflamator.

In plus, fibrele si potasiul continute de struguri sustin sanatatea inimii. Cea mai importanta schimbare pe care o poate face o persoana pentru sanatatea inimii este sa creasca consumul de potasiu si sa-l scada pe cel de sodiu (sare).

Cantitatea suficienta de potasiu scade riscul de accident vascular cerebral, protejeaza masa musculara si conserva densitatea osoasa.

Hipertensiunea arteriala

Datorita continutului de potasiu, strugurii ajuta la prevenirea aparitiei hipertensiunii arteriale. Un nivel scazut de potasiu in organism este la fel de daunator pentru inima ca si consumul mare de sodiu. Strugurii sunt cei mai indicati pentru persoanele ce sufera de hipertensiune arteriala, datorita proprietatii de reglare a sodiului din organism.

Constipatia

Alimentele bogate in apa, precum strugurii si pepenele rosu, mentin nivelul optim de hidratare si mentin tranzitul intestinal la parametri normali. In plus, strugurii sunt bogati in fibre, esentiale pentru combaterea constipatiei.

Alergiile

Datorita proprietatilor antiinflamatoare ale quercetinei, strugurii pot ameliora simptomele alergiilor.

Diabetul, neuropatia si retinopatia diabetica

Unele studii au aratat ca introducerea in meniu a strugurilor sau a stafidelor, de trei ori pe saptamana, reduce riscul de aparitie a diabetului de tip 2, precum si a complicatiilor acestuia (neuropatia si retinopatia diabetica). Neuropatia diabetica reprezinta afectarea nervilor, iar retinopatia afecteaza sever vederea.

Boli asociate varstei inaintate

Cercetatorii au descoperit ca resveratrolul poate fi benefic pentru tratarea bolii Alzheimer, amelioreaza bufeurile si schimbarile de dispozitie asociate menopauzei si imbunatateste controlul zaharului din sange.

Acneea

Resveratrolul continut de strugurii rosii si vinul rosu, in special, poate fi de ajutor in tratarea acneei, mai ales atunci cand este asociat cu tratamentul medicamentos pentru aceasta afectiune.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

rx.mateescu@gmail.com

Sursa: medicalnewstoday.com