Atunci cand apar tulburari ale glandelor salivare sau ale ductelor, apar anumite simptome, precum umflarea glandelor salivare, uscaciunea gurii, durere, febra si un gust ciudat.
Care sunt cauzele afectiunilor glandelor salivare?
Exista mai multe tulburari ce pot influenta functia glandelor salivare. Iata care sunt:
Sialolitiaza reprezinta acumularea de saliva cristalizata, fiind cea mai frecventa cauza de umflare a glandelor salivare. Uneori, aceste cristale pot bloca fluxul salivar, saliva se intoarce in glanda si cauzeaza umflarea si durerea acesteia. De obicei, durerea apare si dispare, dar se accentueaza progresiv. In cazul in care blocajul nu este rezolvat, apare infectia glandei.
Infectia glandei salivare (sialadenita). Infectia bacteriana a glandelor salivare apare atunci cand ductele sunt blocate. Sialadenita se manifesta prin durere si un gust ciudat in gura. Apare mai frecvent la varstnici, insa poate sa apara si la sugari, in primele saptamani dupa nastere. Daca nu este tratata, sialadenita poate cauza durere intensa, febra inalta si colectie purulenta (abces).
In general, infectiile bacteriene cauzeaza umflarea unilaterala a glandei salivare, acompaniata de febra si durere. Cele mai frecvente bacterii implicate sunt stafilococii, iar deshidratarea si malnutritia favorizeaza aparitia infectiei.
Infectiile virale. Cele mai frecvente infectii virale ce pot determina umflarea glandelor salivare sunt repezentate de oreion si gripa. In acest caz, umflarea apare pe ambele parti ale fetei. In cazul oreionului, umflarea glandelor salivare apare in primele 48 de ore de la primele simptome (febra, durere de cap). Alte virusuri responsabile de umflarea glandelor salivare sunt reprezentate de virusul Epstein-Barr, citomegalovirusul, coxsackie si HIV.
Chistul poate aparea la nivelul glandelor salivare in cazul in care sunt prezente leziuni, infectii, tumori sau cristale salivare ce blocheaza ductele. Prezenta chistului poate sa influenteze procesele de vorbire si de inghitire.
Tumorile. Exista mai multe tipuri de tumori ce afecteaza glandele salivare. Acestea pot fi maligne (canceroase) sau benigne (necanceroase). Cele mai frecvente tumori implicate sunt reprezentate de adenomul pleomorf si tumora Warthin.
Adenomul pleomorf afecteaza in special glandele parotide, insa poate afecta si glandele submandibulare. De obicei, tumora este silentioasa si creste in dimensiuni cu o viteza redusa. Adenomul pleomorf este o tumora benigna si apare mai frecvent la femei. Tumora Warthin este, de asemenea, benigna si afecteaza glanda parotida, fiind comuna la barbati. Desi cele mai multe tumori ale glandelor salivare sunt benigne, unele pot fi maligne.
Care este tratamentul pentru afectiunile glandelor salivare?
Tratamentul acestui tip de afectiuni depinde de cauza aparitiei acestora. In cazul cristalelor salivare si al altor blocaje ale ductelor, pot fi de folos bomboanele acrisoare sau compresele calde, pentru a creste fluxul salivar. Daca aceste masuri nu sunt de ajuns, este necesar sa faceti un control medical pentru o eventuala interventie chirurgicala ce poate indeparta blocajul glandei afectate. Interventia chirurgicala este indicata atat in cazul tumorilor benigne, cat si in cel al tumorilor maligne (interventia chirurgicala poate fi asociata cu radioterapie si/sau chimioterapie).
In ceea ce priveste infectiile bacteriene, tratamentul consta in administrarea antibioticelor, iar pentru tratarea simptomatica a uscaciunii gurii pot fi recomandate si alte medicamente, prescrise de medic.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie