Politic

Geoană: Pe partea de planificare a proiectelor de investiții există o armată de căpușe care sug din banul public

 

Una dintre „slăbiciunile structurale” ale statului român este o slabă capacitate de guvernanță, iar pe partea de planificare a proiectelor de investiții publice „există o armată de căpușe care sug din banul public”, a afirmat miercuri președintele Institutului ASPEN, senatorul Mircea Geoană.

„Democratizarea superficială, o altă slăbiciune structurală a societății. (…) Corupția și slaba capacitate de guvernare se întâlnesc. Este vorba de sectorul infrastructurilor, al construcțiilor și, în general, în dezvoltare urbană, în managementul urban. De ce se fac studii de fezabilitate la nesfârșit pe master plan sau pe orice bucățică de proiect public de anvergură? Fiecare ministru și fiecare guvernare face un nou studiu de fezabilitate. Guvernul astăzi vorbește de un nou Master Plan de transport. Am obosit! A câta iterație este în ultimii ani? E ceva serios sau neserios aici? Și nu e vina Guvernului actual că face treaba asta pentru că nu ne permite Comisia Europeană sau BEI-ul să mergem mai departe cu Comarnic — Brașov dacă nu facem lucrurile bine. Pe partea de planificare a proiectelor de investiții publice, pe partea de design, și acolo este o armată de căpușe care sug din banul public de o manieră structurată și trebuie să demantelăm aceste structuri. Nu putem să credem că România va face un salt de dezvoltare fără ca principalele investiții în politici publice, infrastructură, sănătate, educație să nu fie decăpușate de o clientelă care este și politică, dar este și în zona de business”, a declarat Geoană, la Conferința „Transparență și integritate în viața publică românească”, organizată de Institutul Republican Internațional și Expert Forum.

Potrivit acestuia, trebuie spus „cu mai multă claritate” că nu toată corupția vine din sectorul public, nu toată corupția aparține politicienilor și nu toți politicienii sunt neapărat corupți.

„Institutul ASPEN va începe în această toamnă, în continuarea programelor de leadership, un program dedicat pentru tinerii lideri politici. Să avem curajul să spunem că sunt oameni care vor să intre în politică, ce sunt la început de carieră, oameni care or să facă treabă în mod diferit. Dar există corupție și în sectorul privat. (…) Întotdeauna există corupție pe parte politică, dar, când e vorba de cel care oferă mită, toată lumea tace cu eleganță. Nu e ok, corupția este cu dublu sens. Guvernanța corporatistă în companiile de stat din România — trebuie să avem curajul — și vorbesc acum de factorul politic care desemnează reprezentanți în CA și de multe ori este o comedie privind modul în care se selectează managerul privat, care tot pe influență politică ajunge sau este dat afară de la companie când încearcă să schimbe ceva acolo — să recunoaștem că managementul companiilor de stat din România este profund deficitar”, a opinat Mircea Geoană.

El și-a exprimat regretul, în context, că antreprenorii români sunt sufocați de birocrație și de problemele legate de fiscalitate.

„Uneori, în jurul contactelor publice, dacă nu ești împreună cu cineva din politică, nu ai nicio șansă să câștigi. (…) Va trebui ca pe lângă capitalizarea economiei românești și încurajarea capitalului autohton să investim și acolo într-o cultură a integrității și eticii”, a adăugat președintele PSRO.

Related Articles

Back to top button