23 de noi situri din România devin arii naturale protejate în cadrul rețelei ecologice europene Natura 2000 și sunt declarate arii de protecție specială avifaunistică, potrivit unei hotărâri de guvern adoptate în ședința de miercuri.
Potrivit unui comunicat de presă remis, miercuri, AGERPRES, declararea de noi arii de protecție specială avifaunistică va contribui, în principal, la conservarea speciilor de păsări de interes comunitar, dar va da și factorilor interesați posibilitatea să administreze aceste arii și să acceseze fonduri pentru România din bugetul UE.
„Prin includerea acestor zone în rețeaua europeană de arii protejate Natura 2000, se estimează că suprafața acoperită de ariile de protecție specială avifaunistică va fi în concordanță cu suprafața ariilor de importanță avifaunistică (IBA), recunoscute de către BirdLife International și, totodată, de către Comisia Europeană”, precizează Executivul.
Sursa citată menționează că actul normativ adoptat de Guvern răspunde „necesităților urgente și de mare interes” în domeniul conservării naturii.
„România adăpostește cele mai valoroase ecosisteme din Europa pe aproximativ 1,6 milioane de hectare (rezervații științifice, rezervații naturale, parcuri naționale, parcuri naturale, monumente ale naturii), la care se adaugă Rezervația Biosferei Delta Dunării, cu cele 580.000 de hectare. Ariile naturale protejate înființate în România, inclusiv siturile Natura 2000 — arii naturale protejate de interes European — reprezintă 23% din suprafața țării iar din acest areal pădurile reprezintă 45% din fondul forestier național. Parcurile naționale și naturale (fără Delta Dunării) reprezintă doar 5% din suprafața României”, se arată în comunicatul Guvernului.