Clasa politică nu este altceva decât imaginea din oglindă a societății, a afirmat miercuri președintele UDMR, Kelemen Hunor.
„În acest moment, eu cred și văd că ideea parlamentarismului este compromisă, ca și ideea că prin partide politice se face politică într-o democrație parlamentară. Se transmite ideea și s-a format imaginea că avem o societate aproape perfectă, extrem de bună, care produce din patru în patru ani o clasă politică putredă, urâtă și nu se poate explica cum se întâmplă acest lucru, care sunt mecanismele prin care societatea bună este în stare să producă o clasă politică compromisă. Eu cred că această clasă politică nu este altceva decât imaginea din oglindă a societății așa cum este societatea noastră în acest moment. 27 de ani de democrație se pare că este o perioadă suficientă în care se pot construi instituții democratice, dar eu cred că este o perioadă extrem de scurtă pentru societatea noastră. Din 1918, aproape 100 de ani, doar 27 de ani am avut democrație permanentă, de aceea eu cred că totul trebuie să plece de la educație și de la schimbarea mentalităților la nivelul societății, ceea ce nu se poate face nici cu cătușe, nici cu girofar, nici cu mascații, doar prin răbdare, argumente și foarte multă consecvență”, a spus Kelemen Hunor, la Conferința „Transparență și integritate în viața publică românească”, organizată de Institutul Republican Internațional și Expert Forum.
El a adăugat că, deși Parlamentul „funcționează aparent”, are o clădire destul de mare, cu spații suficiente, legiferarea este haotică, pentru că se dau prea multe ordonanțe de urgență, Legislativul nu controlează Guvernul și serviciile secrete, mai exact, nu își îndeplinește rolul constituțional și nici pe cel de reprezentativitate.
„Am avut alegeri locale cu criterii de integritate extrem de dure, dar s-a arătat cum se pot dribla aceste criterii — cu candidați independenți, care aveau sau au probleme cu justiția. Vorbim de comunități destul de mici unde omul nu se poate ascunde, nu se poate spune că nu este cunoscut, nu se știe ce a făcut și oamenii au fost aleși, unul chiar a fost ales stând în arest preventiv cu 70%. Dacă cineva îmi explică mie cum e cu societatea asta bună și cu clasa politică urâtă, o să fiu foarte interesat de această explicație. Ar trebui să ne gândim foarte serios cum am ajuns în această situație, dacă vrem să repunem parlamentarismul și Parlamentul în acest rol în care ar trebui să funcționeze într-o țară democratică într-un stat de drept, dacă vrem într-adevăr să avem o clasă politică responsabilă și putem curăța partidele politice, nu-i nicio problemă, dar, de obicei, dacă dai posibilitatea cetățenilor de a alege între un corupt și între un idiot aleg coruptul. Din acest punct de vedere, Baia Mare, Târgu Mureș și multe alte orașe sunt exemple perfecte”, a menționat liderul UDMR.
Potrivit acestuia, în UDMR se fac alegeri preliminare pentru desemnarea candidaților la alegeri.
„Eu, ca președinte al Uniunii, nu am posibilitatea de a schimba listele, am posibilitatea de a interveni în situații extrem de bine definite, dar nu fac eu din pixul meu lista, cu toate că, din când în când, și eu am impresia, ca orice președinte de partid, că din pixul meu ar ieși o listă mai bună decât iese prin alte modalități. Alegerea unui candidat de 400 sau de 2.000 de oameni este o soluție mai apropiată de adevăr și de ce doresc oamenii”, a arătat Kelemen Hunor.