Tomac: Românii au din ce în ce mai puțină încredere în clasa politică; e nevoie de transparență pentru a convinge cetățenii
Românii au din ce în ce mai puțină încredere în clasa politică, dar au încredere în DNA, potrivit tuturor sondajelor de opinie și, de aceea, este nevoie în special de mai multă transparentizare în rândul partidelor pentru o mai bună comunicare cu cetățenii, a declarat președintele executiv al PMP, Eugen Tomac, la Conferința „Transparență și integritate în viața publică românească”, organizată de Institutul Republican Internațional și Expert Forum.
„În toate sondajele de opinie observăm că cetățenii au încredere în DNA. De ce? Pentru că ei consideră că parte din clasa politică este vinovată pentru situația din sănătate, din educație, pentru lipsa de infrastructură. Cred că este nevoie de o discuție permanentă pe această temă legată de transparență și integritate, pentru că doar așa vom putea face partide mult mai deschise către cetățeni, vom putea comunica mult mai mult cu cetățenii și vom putea trece de această etapă care e extrem de păguboasă pentru tot ceea ce înseamnă democrație românească, ceea ce înseamnă reprezentativitate parlamentară. (…) Dacă ne uităm spre orice sondaj de opinie, vedem că încrederea cetățenilor în partidele politice este din ce în ce mai mică. De ce se întâmplă acest lucru — aparent și asta este realitatea — în societatea românească avem parte de alegeri democratice, atât locale, parlamentare, prezidențiale, însă această neîncredere în clasa politică, în partidele politice o putem observa dintr-un singur motiv — deoarece cu excepția acestor competiții politice în sânul partidelor politice activitatea se rezumă de cele mai multe ori la competiții interne între oameni politici care cred că partidele pot fi confiscate, pot fi ținute închise, partidele ar trebui să se ocupe mai mult de viața politică internă și nicidecum de obiectivele pe care și le asumă atunci când sunt create — de a fi în permanență în contact cu cetățenii, de a organiza în permanență dezbateri și a propune politici și soluții pentru diferite probleme cu care se confruntă societatea românească”, a afirmat Tomac.
Potrivit acestuia, reforma clasei politice nu se poate face fără una profundă în rândul instituțiilor statului.
„Putem discuta despre transparență în sânul partidelor politice și ea este necesară, pentru că de multe ori auzim discursuri demagogice de genul partidele trebuie să trăiască din cotizațiile plătite de membri. Nu există politică fără bani. Nu se poate construi o structură politică și dezvolta fără a exista resurse pentru ca activitatea acestor partide să se desfășoare cât mai vizibil, cât mai convingător, cât mai implicat în sânul unei societăți. Problema e cum provin acești bani, de unde provin și cât de corect sunt gestionați. Aici este marea problemă cu care se confruntă în momentul de față partidele și implicit această reținere de multe ori din partea celor care, deși și-ar dori să susțină structuri politice, fie evită, fie sunt extrem de rezervați în a se implica. Tocmai de aceea cred că este necesar ca partidele politice să fie cât mai deschise în ceea ce privește criteriile prin care selectează oameni”, a spus liderul PMP.
În opinia sa, de foarte multe ori, între competițiile electorale, „viața partidelor se rezumă la a convinge cetățeni și nicidecum la a se implica în rândul acestora oameni pregătiți, experți, oameni capabili să creeze politici prin care să schimbe din temelii societatea”.
„Aceasta neîncredere care există în sânul clasei politice în momentul de față se poate observa și prin faptul că de multe ori oamenii nu mai au încredere în soluțiile pe care le propun partidele politice. Exemplu concret — Avem în clipa de față o lege a votului prin corespondență asumat în premieră de clasa politică, o lege care îngrădește mai mult dreptul la vot decât îl permite, pentru că a fost elaborată fără o dezbatere reală. A trebuit să intervină acum două săptămâni Guvernul pentru a modifica această lege astfel încât ea să nu fie mai restrictivă decât a fost. Avem un referendum prin care 90% aproape din populația României a cerut ca Parlamentul să aibă 300 de parlamentari. Răspunsul partidelor este cel pe care îl cunoaștem — nu s-a produs această reformă, deși eu sunt unul dintre inițiatorii legii prin care am cerut ca norma de reprezentare a parlamentarilor să se schimbe astfel încât Parlamentul să aibă maxim 300 de membri. Deci e nevoie de această transparență în sânul partidelor pentru că altfel nu vom reuși să-i convingem pe cetățeni. Avem capacitatea de a genera aceste schimbări esențiale”, a opinat Eugen Tomac.