Clădiri de birouri ”verzi”, case inteligente, staţii de încărcare gratuită a vehiculelor electrice, campanii care promovează transportul sustenabil, ori locuri de joacă unde mişcarea este transformată în energie – acestea sunt doar câteva dintre cele 15 proiecte, iniţiative şi idei nominalizate de juriul E.ON Energy Globe Award România pentru a rămâne în competiţie. Acestea au fost selectate dintr-un total de peste 150 de proiecte din domeniul eficienţei energetice şi protejării mediului înregistrate pe platforma energyglobe.ro până la termenul limită, 15 iulie. Lista proiectelor şi ideilor rămase în cursa pentru premiile E.ON Energy Globe Award România 2016 este următoarea:
Categoria Companii
- Multinvest Business Center (SC Multinvest SRL, mun. Tîrgu Mureş, jud. Mureş)
- Free chiller Fabrica de ţevi PVC (Teraplast SA Bistrita, jud. Bistrita-Năsăud)
- neZEH – Nearly Zero Energy Hotels (ABMEE – Agenția pentru Managementul Energiei și Protecția Mediului Brașov, jud. Brasov)
Categoria Do it yourself
- Casa eficientă energetic (Dorin Vlas, loc. Giroc, jud. Timis)
- Upcycling Garage (Asociatia D.avent – Reciclare creativă şi Asociatia pentru
Consum Sustenabil – mun. Bucuresti) - AnARTivism (Ana Nedelcu, Ploieşti, jud. Prahova)
Categoria Idei
- Detectarea scurgerilor de metan în zonele urbane (SC 3D Geo Laser SRL, mun. Braşov, jud. Braşov)
- Eco Route – Încarcă viitorul (Alexandru Ciaglic, mun. Piatra Neamţ, jud. Neamţ)
- Modul bazat pe elemente de inteligență artificială și tehnici de auto-învățare utilizat în eficientizarea consumului de energiei în sectorul clădirilor (Universitatea Politehnică din Bucureşti)
Categoria Tineret
- Zero waste school & Keep Danube clean – Bike Tour (Asociaţia EcoStuff Romania, mun. Timişoara, jud. Timiş)
- Energy playground (Colegiul „Alexandru cel Bun”, loc. Gura Humorului, jud. Suceava)
- Traffic Snake Game / „Oscar, Șarpele Hoinar” (Asociația „Orașe Energie România”, mun. Braşov, jud. Braşov)
Categoria Municipalităţi
- Îmbunătăţirea eficienţei energetice în locuinţele şi comunităţile din zonele defavorizate din România (United Nations Development Programme – Romania, Bucureşti)
- Soluţii de eficientizare a consumului de energie reactivă la Stadionul „Emil Alexandrescu” din Iaşi (Primăria Mun. Iaşi)
- Completarea sistemelor clasice cu sisteme care utilizează energie solară la instituţiile publice din municipiul Tîrgu Mureş (Primăria Mun. Tirgu Mureş)
”Cele 15 proiecte nominalizate, câte trei pe fiecare dintre cele cinci categorii din competiţie, au fost departajate în urma unui proces de analiză realizat de un juriu independent. Departajarea s-a realizat pe baza unor criterii de evaluare, fiecare cu procentajele sale, care iau în calcul atractivitatea proiectului, gradul său de inovare, potenţialul de replicare a respectivei iniţiative şi componenta legată de eficienţa energetică. Dintre proiectele finaliste vor fi alese câştigătoarele fiecărei categorii în parte, numele lor urmând să fie anunţate cu ocazia unei Gale care va avea loc la Bucureşti în luna octombrie. Tot atunci va fi anunţat şi câştigătorul general al competiţiei, cel care va reprezenta România la etapa internaţională a Energy Globe Award, programată în 2017 la Monaco”, se precizează într-un comunicat al E.ON. Energy Globe Award (EGA), cea mai importantă competiţie la nivel internaţional din domeniul eficienţei energetice şi protejării mediului înconjurător, cu o tradiţie de aproape două decenii, este organizată în România, în premieră, de către compania E.ON. Din 2016, România intră în familia celor peste 170 de ţări din întreaga lume unde este premiată, prin intermediul Energy Globe Award, excelenţa în domeniul eficienţei energetice, protejării mediului şi promovării resurselor regenerabile. Energy Globe Award (www.energyglobe.info) a fost creat în 1999 de pionierul în domeniul energiei, austriacul Wolfgang Neumann, iar în acest moment este cel mai important premiu din lume pentru soluţii de economisire a energiei și protecția mediului, putând fi considerat un Oscar pentru ecologie. (E.M.)