Cum depistam cardiopatia ischemica cronica?

Cardiopatia ischemica cronica este cauzata de neputinta arterelor coronariene de a furniza inimii cantitatea de sange oxigenat necesara. Cardiopatia ischemica cronica sau insuficienta coronariana este cea mai frecventa cauza de deces in majoritatea tarilor occidentale.

Cauza cea mai intalnita a unei insuficiente coronariene este dezvoltarea unei ateroscleroze. In acest caz, arterele coronare sunt astupate de placi formate dintr-o depunere grasoasa bogata in colesterol, ateromul. In cazul in care fluxul de sange bogat in oxigen pentru muschiul inimii este redus sau blocat, poate aparea angina pectorala sau chiar atacul de cord. De asemenea, in timp, cardiopatia ischemica poate slabi muschiul inimii si duce la insuficienta cardiaca si aritmii. Insuficienta cardiaca este o afectiune in care inima nu poate pompa suficient sange pentru a satisface nevoile organismului. Aritmiile sunt probleme cu viteza sau ritmul batailor inimii.

Testari multiple

In stabilirea diagnosticului de cardiopatie ischemica cronica sau boala coronariana, medicul va lua in calcul factorii de risc pentru aceasta boala, istoricul medical si familial al persoanei in cauza. Dar diagnosticul aceastei afectiuni se pune in urma realizarii mai multor teste:

Electrocardiograma (EKG)

EKG-ul este un test simplu, nedureros, care detecteaza si inregistreaza activitatea electrica a inimii. Electrocardiograma arata cat de repede bate inima si ritmul sau (constant sau neregulat). Aceasta inregistreaza, de asemenea, puterea si sincronizarea semnalelor electrice pe masura ce trec prin inima. Testul poate arata semnele de deteriorare ale inimii cauzate de cardiopatia ischemica, dar si semnele unui atac de cord, anterior sau curent.

Testul de efort

In cadrul acestui examen, bolnavul este supus unui efort standardizat si supravegheat, timp in care se inregistreaza un EKG. In timpul unei activitati fizice inima bate rapid si are nevoie de mai mult sange si oxigen. Daca persoana testata nu poate exercita efortul considerat normal pentru cineva de varsta respectiva, inseamna ca la inima nu ajunge suficient sange oxigenat.

Testul de efort poate arata posibile semne si simptome de cardiopatie ischemica, cum ar fi:

– modificari anormale ale tensiunii arteriale;

dificultati respiratorii sau dureri toracice;

– modificari anormale ale ritmului cardiac sau activitatea electrica a inimii.

Ecografia cardiaca

Ecocardiografie sau ecografia cardiaca foloseste undele sonore pentru a crea o imagine in miscare a inimii. Imaginea prezinta marimea si forma inimii si permite evaluarea valvelor inimii, a deschiderii si inchiderii lor, identifica orice comunicare anormala intre cavitatile inimii, calculeaza debitul cardiac si fractia de ejectie. Prin urmarirea miscarii peretilor inimii, ecografia cardiaca poate detecta prezenta si poate evalua severitatea cardiopatiei ischemice, pentru a diferentia o durere toracica de cauza coronariana de o durere care are alta cauza.

Radiografie toracica

O radiografie a organelor si structurilor din cutia toracica poate dezvalui semne de insuficienta cardiaca, precum si afectiunile pulmonare si alte cauze ale simptomelor asemanatoare cardiopatiei ischemice.

Analize de sange

Nivelurile anormale ale anumitor grasimi, colesterol, zahar si proteine din sange ar putea fi un semn sau un factor de risc pentru cardiopatia ischemica cronica.

Angiografia coronariana

Coronarografia sau angiografia coronariana este o modalitate de diagnostic, dar, in acelasi timp, o metoda de tratament, pentru ca vizualizeaza vasul de sange afectat si se poate interveni asupra lui, desfundandu-l.

Elena Coroianu

Sursa: nhlbi.nih.gov, mayoclinic.org