Sanatate

Durerile mainilor pot ascunde o artrita?

Durerile bruste si extrem de neplacute localizate la nivelul articulatiilor mainilor pot fi, din pacate, un semn de artrita. Adesea, aceste dureri apar in momentul efectuarii activitatilor de zi cu zi, cum sunt scrisul, gatitul si tastatul la calculator.

Cei care se confrunta cu durerea si inflamatia mainilor, urmata de intepenirea articulatiilor degetelor si a incheieturii (intalnite in artrita reumatoida), pot ajunge la grade diferite de invaliditate. Artrita reumatoida insa poate afecta si musculatura mainii, motiv pentru care multi dintre cei care sufera de aceasta afectiune se plang de crampe musculare extrem de neplacute. Inflamatia articulatiei poate cauza spasm la nivelul musculaturii mainii, acest lucru explicand aparitia crampelor musculare. Orice afectare a articulatiilor de la nivelul carpului si ligamentelor se rasfrange, ulterior, si asupra musculaturii.

Factori care pot duce la aparitia crampelor musculare

Musculatura este mult mai solicitata in momentul in care articulatia este afectata de procesul inflamator. O articulatie normala permite miscarea suprafetelor osoase fara frecare, dar si distribuirea fortelor si presiunilor. Toate aceste fenomene sunt afectate in artrita reumatoida. Exista o multitudine de factori care contribuie la aparitia crampelor la nivelul mainilor, atat la cei cu artrita reumatoida, cat si la populatia sanatoasa.

  • Ingustarea retelei arteriale care vascularizeaza extremitatile (si, implicit, mainile) poate duce la aparitia durerilor.
  • Deshidratarea si deficitul de vitamina D au fost si ele incriminate in aparitia crampelor musculare la nivelul mainilor.
  • Si, nu in ultimul rand, miscarile repetitive ca tastatul pot cauza dureri si amorteli la nivelul degetelor.

Remedii impotriva crampelor musculare

In cazul in care va treziti cu mainile anchilozate de dimineata sau exista un grad semnificativ de inflamatie locala, este indicat sa va adresati medicului reumatolog, deoarece artrita reumatoida necesita tratament tintit. Exista cateva modalitati pe care vi le recomandam pentru a diminua disconfortul provocat de crampele musculare.

  • Compresele calde sunt un remediu facil de a reduce tensiunea musculaturii si, implicit, de a calma crampele musculare. Compresele calde nu se vor tine in contact cu articulatia dureroasa mai mult de 20 de minute.
  • O alta metoda este cea cu orez cald. Puneti in cuptorul cu microunde, intr-un recipient, orez alb. Incalziti-l cateva minute, dupa care introduceti mana dureroasa in orez si faceti miscarea de deschidere si inchidere a pumnului. Acest procedeu ajuta la diminuarea durerilor musculare sau articulare.
  • Intarirea musculaturii mainii poate preveni aparitia crampelor la acest nivel. Exista o multitudine de metode in acest sens, cea mai usoara fiind cea cu mingea medicinala. Se strange mingea in serii de cate 10, cu pauza de un minut (4 serii de trei ori pe zi). Avantajul acestui exercitiu este ca se poate face in orice moment, fara supraveghere medicala.
  • Un alt exercitiu util care se poate face de mai multe ori pe zi este atingerea varfului policelui (degetul mare) de fiecare deget in parte, in mod succesiv. In acest fel, articulatiile mici de la nivelul mainii si musculatura vor fi pregatite pentru activitatile zilnice.

Netratata corespunzator, artrita reumatoida duce la inflamarea articulatiilor, la pierderea cartilajului, la eroziunea osului si, in final, la distrugerea articulatiilor. Poate afecta si alte tesuturi, cum ar fi plamanii, ochii si maduva osoasa.

Dr. Alin Popescu

Medic primar medicina sportiva

dr.alinpopescu@farmaciata.ro

Related Articles

Back to top button