Ministrul Educației: Metodologia privind concursul pentru directorii de școli a fost discutată și aprobată în septembrie 2015

 

Metodologia concursului pentru directorii de unități școlare a fost discutată și aprobată în septembrie 2015, a precizat, miercuri seară, ministrul Educației, Mircea Dumitru.

„Există directori care ocupă funcție de 20 de ani. Este un lucru care nu trebuie acceptat. Prin analogie, un rector al unei universități nu poate să aibă decât cel mult două mandate și cred că ar trebui să reglementăm chestiunea și la nivelul pre-universitarului în același fel. Este părerea mea. Metodologia pentru concursul de desemnare a directorilor a fost discutată și aprobată în septembrie 2015. A fost discutată cu inspectorii, cu sindicatele, a fost acceptată, a fost agreată de către toate părțile care au luat parte la această discuție. Potrivit legii, condițiile care sunt puse acolo sunt condiții care apar în Legea educației naționale. Nu sunt condiții pe care le-am pus eu arbitrat. Pe de altă parte, sunt convins că un concurs, chiar dacă nu este organizat în condiții perfecte, este mult mai bun decât o desemnare arbitrară prin voință politică. Vom reuși la jumătatea lunii decembrie să avem directori care sunt numiți în urma unui concurs public, care vor avea un contract de management și care vor da seamă consiliilor de administrație și celor care încheie contractul”, a spus Mircea Dumitru, la Realitatea Tv.

Ministrul Educației a vorbit și despre examenul de definitivat, menționând că el va propune ca acesta să fie dat în timpul vacanței de primăvară.

Referindu-se la copiii români din afara granițelor țării, Mircea Dumitru a spus că a aprobat un proiect ce prevede ca profesori de limba română stabiliți în Spania și Italia să le predea acestora.

„Ceea ce am propus — și susținem foarte mult acest proiect — este că prin intermediul Institutului Limbii Române vom oferi niște poziții de profesori de limba română unor nativi români, profesori de limba română, care în momentul de față locuiesc în Spania sau Italia, în așa fel încât acolo, dacă există un interes al comunității de români, al primăriei locale să sprijine, să susțină pe baza unor acorduri cursuri, lecții în limba română pentru copii, noi să putem plăti și susține din parte MENCS prin intermediul Institutului aceste ore. Am aprobat acest lucru. Încheiem contractul imediat cu cei care vor să predea acolo”, a spus demnitarul.