De ce apar variatii ale glicemiei
Spre deosebire de ficat si muschi, care au rezerve de glucoza, creierul nu detine aceste rezerve si nici nu poate genera glucoza din alte substante asa cum o pot face alte celule cand glucoza nu este disponibila (in lipsa aportului alimentar.) De aceea, pentru mentinerea functiei cerebrale normale, este esentiala pastrarea permanenta a unei valori adecvate a glicemiei, considerata in intervalul 60-80 mg/dl. Supravietuirea depinde de o functie normala a creierului, asa ca exista mecanisme foarte eficiente care pot preveni sau corecta imediat o eventuala scadere a valorilor plasmatice ale glucozei (hipoglicemie).
Mecanismele de reglare a glicemiei
Acestea au doua componente principale:
- Insulina este un hormon secretat de pancreas, al carui principal rol este de a reduce valorile in mod normal crescute ale glicemiei dupa consumul de alimente si de a le mentine in limite optime. La o persoana sanatoasa, valorile glicemiei dupa o masa, oricat de abundenta, nu trebuie sa depaseasca 140 mg/dl. La majoritatea, glicemia ramane sub 100 mg/dl, iar valorile crescute dupa o masa revin rapid la normal sub actiunea insulinei.
- Hormonii de contrareglare au efecte opuse insulinei, respectiv de a creste glicemia atunci cand valorile ei incep sa scada sub limita inferioara de 60 mg/dl.
Daca aveti diabet, mare grija la efortul fizic
Oscilatiile valorilor glicemice pot avea doua sensuri:
- Cresterea glicemiei peste valoarea normala apare doar in cazul in care persoana respectiva dezvolta diabet zaharat.
- Scaderea glicemiei sub valoarea normala, dupa cum am amintit, apare extrem de rar la o persoana sanatoasa si doar in cazul unui post alimentar drastic, prelungit, la care organismul nu mai reuseste sa faca fata si sa se adapteze prin mecanismele amintite mai sus. Trebuie mentionat ca efortul fizic reduce nivelul glicemiei, intrucat muschiul este un mare consumator de glucoza. Daca la o persoana sanatoasa acest lucru nu este periculos, pacientii cu diabet zaharat tratat cu insulina trebuie avertizati sa nu inceapa un efort fizic fara a avea o valoare adecvata a glicemiei.
Hipoglicemia: simptome si mecanisme de reglare
Atunci cand glicemia incepe sa scada sub valoarea de 55-60 mg/dl (hipoglicemie usoara), se declanseaza anumite simptome: agitatie, neliniste, foame intensa, tremor, paloare, transpiratii, palpitatii. Acestea indica o scadere a glicemiei sub pragul minim si motiveaza persoana respectiva sa consume alimente pentru a restabili nivelul glicemiei.
In cazul in care persoana nu are acces la alimente, dar este sanatoasa, va beneficia de mecanismele de contrareglare care vor restabili nivelul glicemiei prin eliberarea glucozei din rezerve, iar cand ele se epuizeaza, prin producerea de glucoza din grasimile de rezerva. Acesta este si mecanismul prin care functioneaza curele de slabit: cand se reduce aportul de alimente, organismul incepe sa consume din rezervele de grasime, care se vor diminua in acest fel.
Hipoglicemia in cazul persoanelor cu diabet
Daca organismul dispune de o cantitate de insulina mai mare decat in mod normal, atunci glicemia continua sa scada sub 50 mg/dl si apar semne ale unei activitati anormale a creierului: dezorientare, tulburari de comportament, convulsii, coma si, intr-un final, moarte cerebrala. Aceasta situatie poate aparea in special la pacientii cu diabet zaharat la care nu exista un echilibru corespunzator intre tratament (mai ales cel cu insulina) si aportul alimentar. De asemenea, hipoglicemia severa poate aparea si in cazul consumului de alcool, al ingestiei accidentale sau voluntare de medicatie antidiabetica, in boli grave sau septicemie.
Dr. Loreta Guja
Medic specialist endocrinologie
Lotus Medical Center, Bucuresti