Cum tineti sub control anxietatea toamna

Anxietatea apare frecvent toamna, in special la persoanele predispuse, care au antecedente de episoade de anxietate, depresie, atacuri de panica sau durere cronica. Insa, aceasta poate sa apara si la persoanele care nu au suferit pana in prezent de anxietate.

Schimbarea temperaturii, ploile, caderea frunzelor, culorile toamnei, toate pot favoriza aparitia anxietatii. De obicei, toamna vine odata cu multe schimbari: noi planuri, noi locuri de munca, inceperea scolii etc. Aceste schimbari, impreuna cu factorii predispozanti, duc la instalarea anxietatii. Ce puteti face pentru a tine sub control anxietatea pe timp de toamna.

Gasiti activitati care va plac

Odata cu ameliorarea temperaturilor extreme din timpul verii, toamna vine cu posibilitati nesfarsite. Puteti incepe un curs de limbi straine, de chitara sau de pictura. Este important sa gasiti activitati placute, ce va distrag de la gandurile triste. In plus, aceste activitati va sporesc increderea in sine si va tin la distanta de anxietate.

Activitatile placute nu va ofera doar relaxare, ci va ocupa si timpul. In acest mod, exista sanse mai mici de instalare a anxietatii. Evitati romanele triste, filmele bazate pe subiecte negative, precum si persoanele negative care pot doar sa va agraveze anxietatea.

Optati, in schimb pentru carti noi cu subiecte pozitive. Cititul are efecte benefice asupra organismului. Este asociat cu crearea de noi sinapse la nivelul creierului si va poate face mai fericit.

Este important sa gasiti activitati care reduc stresul. Exercitiile fizice de tip yoga sau gatitul, de exemplu, pot reduce nivelul de stres. In plus, exista numeroase alimente care pot reduce anxietatea. Le puteti combina pentru a crea noi feluri de mancare cu care sa va surprindeti familia si prietenii. Evitati substantele excitante, precum alcoolul, tutunul, cafeaua si ciocolata. Acestea pot agrava simptomele anxientatii.

Aveti grija la alergii

Toamna, la fel ca primavara, aduce si alergii, ce pot contribui la instalarea anxietatii si a depresiei. In cazul unei alergii, sistemul imunitar este atacat, iar citochinele (proteine care semnaleaza inflamatia celulelor) sunt impinse in sistemul circulator. Schimbarile provocate de alergii toamna si primavara au fost asociate cu cresterea ratei anxietatii si depresiei.

Nu uitati sa respirati adanc

Cea mai simpla metoda de alungare a stresului si a anxietatii este reprezentata de tehnica de respiratie. Aceasta consta in inspirare si expirare profunde, timp de cateva minute. Tehnica alunga stresul, echilibreaza bataile inimii si favorizeaza oxigenarea creierului. Aceste efecte duc la ameliorarea simptomelor anxietatii si la o stare generala de bine.

Luati suplimente cu vitamina D si magneziu

Septembrie este luna perfecta in care puteti lua suplimente cu vitamina D, deoarece scade expunerea la soare. Fiecare organ din corp are receptori pentru vitamina D, inclusiv creierul, inima, muschii, precum si sistemul imunitar. Deficitul de vitamina D duce la aparitia anxietatii.

Magneziul este un mineral important pentru organism. Acesta sustine sistemul nervos, reducand anxietatea, atacurile de panica si nervozitatea. Poate fi procurat din alimente (cele cu frunze verde-inchis, nuci, migdale, linte, fasole) sau din suplimente alimentare.

Atat vitamina D, cat si magneziul se intalnesc si sub forma de suplimente alimentare. Insa, nu este indicat sa le luati fara avizul medicului. Intrebati-l ce suplimente aveti nevoie, precum si care sunt dozele indicate.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

rx.mateescu@gmail.com