Breaking News

Diverticulita: cauze, simptome si preventie

Diverticulita reprezinta o complicatie inflamatorie sau infectioasa a diverticulozei. Diverticuloza este o afectiune in care apar mici buzunare in peretele unei portiuni a tractului digestiv, mai frecvent la nivelul colonului. Un singur buzunar poarta numele de diverticul, iar un numar mai mare al acestora este reprezentat de diverticuloza.

 

Diverticulita este foarte dureroasa si poate fi cauzata de o dieta saraca in fibre. O dieta saraca in fibre ingreuneaza eliminarea scaunului, iar colonul este suprasolicitat. Aceasta presiune poate cauza formarea acestor buzunare, iar anumite bacterii pot duce la inflamarea si infectia acestora.

Care sunt simptomele in diverticulita?

Simptomele diverticulitei pot dura de la o ora la cateva saptamani sau chiar mai mult. Acestea includ:

•           Dureri abdominale, de cele mai multe ori in partea inferioara stanga, ce se pot accentua atunci cand va miscati. Acesta este cel mai frecvent simptom.

•           Febra si frisoane

•           Balonare

•           Diaree sau constipatie

•           Greata si, uneori, varsaturi

•           Lipsa poftei de mancare

Care sunt factorii de risc in diverticulita?

Sansele de aparitie a diverticulitei cresc odata cu varsta. Alti factori de risc pot include:

•           Dieta saraca in fibre

•           Istoricul familial de diverticuloza

•           Folosirea de antiinflamatoare nonsteroidiene sau aspirina in mod frecvent (mai mult de patru zile pe saptamana, timp de mai multi ani).

Cum puteti preveni diverticulita?

Cel mai bun mod de a preveni diverticuloza este reprezentat de modificarea dietei si a stilului de viata. Iata cum poate fi prevenita diverticulita:

•           Consumati mai multe fibre. Includerea painii integrale, fulgilor de ovaz, cerealelor integrale, fructe si legume proaspete bogate in fibre scade riscul de aparitie a diverticulitei. Este recomandat sa introduceti fibrele in alimentatie gradual. O adaugare brusca a acestora poate cauza balonare.

•           Imbunatatiti-va dieta. Adaugati in dieta psyllium, derivate din planta Plantago psyllium. De asemenea, puteti incerca sa macinati semintele de psyllium si sa adaugati zilnic o lingurita in lichide reci. Aceasta bautura trebuie consumata imediat dupa preparare, intrucat aceasta se poate gelifica.

•           Consumati lichide din belsug. Consumul de cel putin doi litri de apa pe zi este recomandat intotdeauna, in special daca decideti sa cresteti cantitatea de fibre consumata.

•           Evitati alimentele procesate, precum faina alba si orezul alb.

•           Preveniti constipatia. Puteti preveni constipatia prin medicamente ce inmoaie scaunul. Nu folositi laxative si supozitoare pe termen lung fara a consulta medicul. Cel mai bun mod de a preveni constipatia este prin consumul de prune, suc de prune si de seminte de psyllium, intrucat acestea sunt laxative naturale.

•           Faceti exercitii fizice regulat. Exercitiile fizice pot ajuta la mentinerea tonusului muscular al intestinelor, ce incurajeaza peristaltismului intestinal (miscarile ce favorizeaza eliminarea scaunului). Multe persoane fac greaseala sa nu foloseasca toaleta imediat ce au nevoie, iar acest lucru poate duce, de asemenea, la constipatie. Daca aveti nevoie la toaleta, nu amanati si nici nu ignorati.

Chemati imediat o ambulanta daca aveti sangerari anale si daca aveti semne de soc (lesin, ameteala, slabiciune). Acest lucru poate semnala sangerarea unui diverticul. De asemenea, nu ignorati daca apar frisoane, febra, greata, varsaturi, dureri abdominale puternice sau umflarea abdomenului (mai ales daca se accentueaza in timpul unor miscari), sange in scaun sau secretii vaginale anormale.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontology