FeaturedFluxPolitic

Ciolos:Patriotismul și țara sunt lucruri prea profunde pentru a veni cu ele în piața publică pentru câștigarea de voturi

Patriotismul și țara sunt lucruri prea profunde pentru a veni cu ele în piața publică pentru câștigarea de voturi, a afirmat luni premierul Dacian Cioloș, la finalul dezbaterilor din plenul Camerelor reunite ale Parlamentului.

„S-au folosit aici cuvinte mari, inclusiv legate de patriotism, apropo de acest Guvern tehnocrat, care e vândut străinătății, care lucrează împotriva României, care nu dă socoteală în fața Parlamentului. Sunt prezent în fața Parlamentului să dau socoteală, la câteva zile după ce mi s-a solicitat aceasta. (…) Niciodată nu am refuzat o solicitare de a veni în fața dvs să vă spun ceea ce am făcut. (…) Pentru mine patriotismul nu înseamnă discursuri sforăitoare și nu înseamnă în primul rând declarații. Pentru mine, om care sunt crescut la țară, patriotismul înseamnă în primul rând bun simț, înseamnă a nu minți, înseamnă a-ți ține cuvântul și înseamnă să îți asumi ceea ce știi să faci și nu mai mult. Nu să faci promisiuni, ci să fii lăsat să fii judecat după fapte. Pentru mine asta înseamnă patriotismul și nu am nevoie de lecții legat de patriotism. Nici eu nu dau lecții altora legat de acest lucru. Pentru mine patriotismul și țara sunt lucruri mult prea profunde pentru a veni cu ele să le spun în piața publică pentru a câștiga niște voturi. Nu asta mă interesează. Mă interesează să pot să privesc în ochi, cu fruntea sus, orice român pentru perioada pe care mi-am asumat-o la guvernare, împreună cu ceilalți”, a subliniat șeful Guvernului.

În ceea ce privește proiectele pentru fondurile Junker, Cioloș a susținut că Executivul Ponta a primit o listă cu 200 de proiecte din care niciunul nu a fost aprobat, pentru că „niciunul nu a fost bine pregătit”.

Luni, președintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, i-a cerut prim-ministrului Dacian Cioloș să stopeze „orice măsură antinațională” până la alegerile parlamentare.

„Până în decembrie când guvernarea țării va intra pe mâini legitime, prin alegeri, vă cer domnule prim-ministru să stopați orice intenție, orice măsură antinațională pe care vreun membru al guvernului dumneavoastră ar avea de gând să o ia. (…) Cred că putem să îi asigurăm pe români că orice măsură antinațională, orice creștere de taxe, orice tăiere de venituri va fi reparată și stopată de noi imediat după ce vom veni la guvernare”, a afirmat Dragnea, în plenul Parlamentului.

Liderul social-democraților a susținut că Cioloș a încurcat cifrele economiei. „Vă prezint în mod real care sunt adevăratele cifre ale dumneavoastră: cifra zero, de două ori. Zero este procentul fondurilor europene absorbite de guvernul dumneavoastră în exercițiul 2014 — 2020, banii europeni intrați în acești ani în România sunt datorită proiectelor noastre. (…) A doua cifră zero este zero companii românești care au primit ajutor de stat, în schimb au primit șase companii străine”, a adăugat liderul PSD.

Cioloș: ANAF a încasat în primele opt luni ale anului 132,4 miliarde de lei
În primele opt luni ale anului 2016 încasările ANAF la bugetul statului au ajuns la 132,4 miliarde de lei, a declarat luni premierul Dacian Cioloș, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului.

„În primele opt luni ale anului 2016, încasările ANAF la bugetul statului au ajuns la 132,4 miliarde de lei. Nivelul de colectare a veniturilor a crescut cu 1,6 miliarde lei față de perioada similară a anului trecut, o creștere cu 1,2%, în condițiile măsurilor de relaxare fiscală, în primul rând a reducerii cotelor de impunere a TVA. Datoria publică a României se situează, cu toate acestea, la un nivel sustenabil, de 38,2%, mult sub nivelul maxim admis de Tratatul de la Maastricht — de 60%. Datoria guvernamentală estimată pentru 2016 este 39,1%. Deficitul bugetar după primele șapte luni ale anului este în continuare la o valoare redusă de 0,23% din PIB sau de 1,73 miliarde lei, dar acest deficit va crește pe măsură ce vor crește și cheltuielile, mai ales cheltuielile cu investițiile, spre sfârșitul acestui an”, a precizat șeful Guvernului.

Potrivit acestuia, nivelul deficitului bugetar prognozat rămâne (…) sub 3%, fiind asumat și prin buget.

„În aceste limite am putut în acest an, și datorită creșterii economice și a colectării conform planului pe care ni l-am făcut, să orientăm peste 2 miliarde de lei spre educație și spre sănătate, cu precădere pentru a echilibra nivelul salariilor în aceste sectoare. Aceasta este situația economică a țării, o situație stabilă, cu un buget care își urmează cursul planificat la începutul anului și care ne-a permis să aplicăm obiectivele prevăzute în programul de guvernare. Însă cum facem pentru ca această creștere sustenabilă să se mențină în viitor? Din punctul nostru de vedere, trebuie să ne concentrăm atenția pe crearea unui mediu favorabil investițiilor, pentru că în acest fel creăm și locuri de muncă, și, în același timp, stimularea exportului pentru a echilibra balanța comercială”, a arătat Cioloș.

În opinia premierului, este important să se pună accentul și pe zone care, în mod natural, atrag mai puține investiții.

„E important să concentrăm investițiile și în zone care în mod natural atrag mai puțin investiții și datorită calificării forței de muncă sau datorită infrastructurii. Și aici ne-am dat ca obiectiv și până la sfârșitul anului vom veni cu un dispozitiv care să sprijine în mod efectiv aceste zone — Valea Jiului sau regiunea Munților Apuseni sau regiunea Moldovei, unde dorim să canalizăm în mod integrat atât finanțări naționale, cât și europene, pentru a finanța proiecte de dezvoltare. Ne gândim totodată la un program de mobilitate a forței de muncă. (…) Intenționăm în următoarele săptămâni să venim cu un act normativ pentru a legifera formarea profesională duală, care să stimuleze nu doar reforma sistemului de învățământ, formare profesională, dar și implicarea sectorului economic în această formare profesională. E important să punem accentul și pe industrii care creează valoare adăugată. Și aici obiectivul nostru este să asigurăm o mai bună corelare între dezvoltarea sectorului IT, unde România are un potențial important, și dezvoltarea sectorului industrial”, a explicat premierul.

Premierul Dacian Cioloș: Creșterea economică din acest an este una sustenabilă

Creșterea economică din acest an este una sustenabilă, în primul semestru al anului 2016 ea fiind de 5,2%, a declarat luni premierul Dacian Cioloș , în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului.

„Creșterea economică înregistrată în acest an este una sustenabilă, pentru că este bazată atât pe consum, cât și pe investiții. Spre deosebire de anii trecuți, creșterea economică în acest an este fructul contribuției tuturor sectoarelor economiei, cu ponderea diferită, cu pondere mai mare pentru consum, dar practic toate sectoarele economiei contribuie la această creștere economică. (…) Avem o creștere economică bună, dar nu cred că acesta este un motiv triumfalist. Cred că mai important decât creșterea pe care o înregistrăm în acest an este să putem demonstra că ne-am înscris pe un trend ascendent, pe o soluție pozitivă a creșterii economice în timp. Astfel, în semestrul întâi al anului 2016 creșterea economică a fost de 5,2%. Creșterea estimată pe acest an, ținând cont de rezultatele pe primul trimestru, cu luarea în considerare a incertitudinilor externe, este de 4,8% față de prognoza inițială pe care am construit și bugetul — 4,2%. În al doilea trimestru al acestui an PIB-ul real a crescut chiar cu 6% comparativ cu același trimestru al anului trecut”, a detaliat șeful Executivului.

Din punctul de vedere al Guvernului, a subliniat Cioloș, este o creștere economică sustenabilă, dar, pentru ca aceasta să rămână sustenabilă are nevoie în continuare de reforme structurale și încurajarea investițiilor.

„Această creștere economică se reflectă și prin mai multe locuri de muncă și un nivel de salarizare mai bun. Astfel, numărul de salariați din România a crescut în acest prim semestru. La sfârșitul lunii iulie aveam 152.000 de salariați mai mulți, din care 140.000 în sectorul privat și 12.000 în sectorul public. Din cele 140.000 de locuri noi de muncă create în sectorul privat, circa 100 de mii au fost create în zona serviciilor, iar restul de circa 40.000 în zona productivă. Vedem o continuare a tendinței de scădere a șomajului la 6,3% în acest prim semestru, față de 6,8% în primul semestru al anului trecut. Însă și aici trebuie să subliniem că, în ciuda acestei scăderi generale a șomajului, șomajul rămâne ridicat: în jur de 20 — 21% pentru tineri, pentru cei care caută un prim loc de muncă și aici cred că trebuie să ne concentrăm atenția în perioada care vine, în anii care vin, pentru a stimula crearea de locuri de muncă și pentru cei care intră pentru prima dată în câmpul muncii. Creșterea economică are un impact pozitiv și asupra nivelului de salarizare. Salariul mediu net la nivelul economiei a crescut cu 12% în iulie 2016, față de aceeași perioadă în 2015, cu o creștere mai mare în sectorul IT, în industria alimentară și în industria textilă”, a spus premierul.

El a insistat pentru crearea de mai multe locuri de muncă pentru că, în felul acesta, se poate valorifica în mod pozitiv această creștere economică cu impact pozitiv atât asupra creșterii nivelului de trai, dar și asupra nivelului pensiilor și a capacității de a susține financiar pensiile.

„Pentru că acolo unde avem pensii contributive avem și un sistem de pensii durabile. O exacerbare a pensiilor speciale, care ies în afara sistemului contributiv, riscă să pună în pericol sistemul de pensii, cu atât mai mult cu cât nu avem o creare și de locuri de muncă. Dorim să regândim și sistemul de asistență socială pentru a reașeza ponderea majoritară de la beneficii financiare, ce încurajează marginalizarea în societate prin asistență socială spre servicii sociale care să încurajeze incluziunea și crearea de noi locuri de muncă. Ideea este de a folosit instrumentele de asistență socială pentru a-i încuraja pe cei care sunt asistați social să se integreze în societate și în câmpul muncii”, a adăugat Dacian Cioloș.

Din datele enunțate de premier, turismul a crescut în acest an cu 20%, iar în semestrul I din 2016 numărul de locuințe care au fost date în folosință a crescut cu 21% față de aceeași perioadă a anului trecut.

„Chiar dacă bugetul pentru anul 2016 a fost unul cu o marjă de manevră limitată, ne-am dat ca obiectiv o gestionare înțeleaptă a acestuia, pentru a asigura un bun echilibru, o bună balanță între cheltuieli și venituri”, a subliniat șeful Guvernului.

Cioloș: Nu intenționăm, până la sfârșitul acestui mandat, să creștem nicio taxă și niciun impozit

Guvernul nu intenționează, până la sfârșitul acestui mandat, să majoreze nicio taxă și niciun impozit, a declarat luni premierul Dacian Cioloș, în plenul reunit al Parlamentului.

„Nu intenționăm, până la sfârșitul acestui mandat, să creștem nicio taxă, să creștem niciun impozit, să modificăm nicio indemnizație, așa cum s-a spus. Dimpotrivă, în acest an am redus TVA la 9% pentru lucrările agricole și imputurile consumate în agricultură. Și tot pentru a veni în sprijinul agricultorilor, mai ales al micilor producători persoane fizice și persoane autorizate, intenționăm să venim cu modificări în sensul simplificării în Codul fiscal, prin care să propunem un regim de TVA special pentru micii agricultori, (…) ca ei să nu aibă nevoie de toată această birocrație și documentație privind înregistrarea TVA-ului”, a precizat Dacian Cioloș.

Cioloș: Mi se pare esențial să insistăm pe transferul bunei creșteri economice înspre crearea de locuri de muncă

Guvernul va insista, în perioada următoare, pe transferul bunei creșteri economice înspre crearea de locuri de muncă, a declarat luni premierul Dacian Cioloș, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului.

Șeful Executivului a amintit că, în urmă cu un an, Cabinetul pe care îl conduce a intrat în mandat într-un moment în care „încrederea în mediul politic, în autoritățile statului era slăbită”.

„Oamenii așteptau un nou mod de a administra interesul public într-un mod mai transparent, mai responsabil, mai predictibil, deschis spre dialog. Integritatea a fost una din valorile asumate atât la nivelul echipei guvernamentale, cât și al celor pe care îi coordonăm. Și ne-am concentrat atunci pe recâștigarea încrederii cetățeanului în stat, asigurarea unui mediu legal instituțional mai predictibil favorabil investițiilor, cu un mare obiectiv — acela de a stimula investițiile”, a spus prim-ministrul.

El a evidențiat că trebuie insistat pe transferul bunei creșteri economice înspre crearea de locuri de muncă: „Mi se pare esențial să insistăm în perioada următoare pe transferul bunei creșteri economice înspre crearea de locuri de muncă. Ne-am asumat totodată o gestionare mai bună, mai transparentă și eficientă a banului public, o canalizare a resurselor către infrastructură, către investiții. (…) Chiar dacă bugetul pentru anul 2016 a fost unul cu o marjă de manevră limitată, ne-am dat ca obiectiv o gestionare înțeleaptă a acestuia, pentru a asigura o bună balanță între venituri și cheltuieli. Am solicitat date privind situația economică reală a țării”, a susținut Cioloș.

Ședința Parlamentului la care participă premierul Cioloș a început

Ședința Parlamentului în care premierul Dacian Cioloș urmează să prezinte un raport cu privire la execuția bugetară a început.

La ședință și-au înregistrat prezența 347 de deputați și senatori, dar participă și mai mulți miniștri.

Premierul Cioloș a fost invitat de conducerea Parlamentului săptămâna trecută.

„S-a decis invitarea prim-ministrului în Parlament pentru a prezenta un raport cu privire la execuția bugetului, pentru că, în spațiul public, au apărut tot felul de informații contradictorii”, anunța președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, săptămâna trecută.

Related Articles

Back to top button