Conservele industriale din magazine contin aditivi alimentari ce pot fi evitati daca ar fi preparate in casa

Conservele cu diferite preparate pe care le găsim în magazine, fie că este vorba despre dulceață, pasta de roșii sau murături, pot conține diverși aditivi alimentari, unii dintre aceștia putând să aibă efecte nocive asupra sănătății.

Un studiu al Asociației Pro Consumatori (APC), în care experții APC au achiziționat 15 tipuri de conserve industriale, 7 tipuri de mixuri pentru „pregătirea rapidă” a gemurilor/dulcețurilor, 7 tipuri de mixuri/produse pentru pregătirea murăturilor și 2 tipuri de aditivi alimentari care se comercializează separat (acid citric alimentar și benzoat de sodiu) a arătat că cele 15 tipuri de conserve industriale achiziționate au în compoziție aditivi alimentari care pot fi evitați dacă aceste produse ar fi realizate în casă, se arată într-un comunicat de presă.
Printre cele 15 produse s-au aflat paste de tomate, ardei capia copt (în care s-au descoperit clorura de calciu și zaharină), castraveți în oțet cu arome (clorură de calciu), gem de prune (acid citric, acid ascorbic și pectină), ardei ușor iute (acid citric și riboflavină), roșii pasate (acid citric), sos din pastă de tomate (amidon, acid citric și gumă de guar), salată de vinete (acid citric), salată de vinete (sare iodată și acid ascorbic), sos cu pastă de tomate (amidon, acid tartric, sorbat de potasiu, benzoat de sodiu și acid ascorbic).
În mixurile industriale folosite pentru „pregătirea rapidă a gemurilor, dulcețurilor”, s-au descoperit aditivi alimentari precum urmează: acid citric(E 330), pectină (E 440i), îndulcitor glicozide derivate din steviol (E 960), ulei vegetal de palmier, ciclamat de sodiu (E 952), zaharinat de sodiu (E 954), fosfat de calciu (E 341), palmitat de ascorbil (E 304) și acid sorbic (E 200).
Analizele mixurilor pentru murături au relevat aditivi alimentari precum acid benzoic (E 210), benzoat de sodiu (E 211), metabisulfit de potasiu (E 224), acid sorbic (E 200), caramel amoniacal (E 150c).
Potrivit comunicatului de presă, unii dintre aditivii alimentari identificați în produsele analizate sunt implicați în apariția unor probleme de sănătate. Printre acești aditivi alimentari cu efecte asupra sănătății se află și caramelul amoniacal, acidul sorbic, sorbatul de potasiu, acidul benzoic, benzoatul de sodiu.
Caramelul amoniacal (E 150c) este susceptibil de declanșarea unor alergii, precum și că distruge Vitamina B6 din organism.
Acidul sorbic (E 200) este un conservant obținut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten și poate produce reacții alergice la nivelul pielii și tulburări respiratorii.
Sorbatul de potasiu (E 202) este un aditiv alimentar ce irită pielea, ochii şi mucoasele și are efect genotoxic și mutagen pentru celulele sângelui uman.
Acidul benzoic (E210) este un conservant artificial produs prin oxidarea parţială a toluenului. Acidul benzoic agravează simptome din cadrul astmului şi produce tulburări neurologice. De asemenea, acidul benzoic nu este indicat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate.
Benzoatul de sodiu (E 211) este un conservant sintetic care, în reacție cu acidul ascorbic, generează benzen, substanță toxică cancerigenă. Benzoatul de sodiu poate produce reacții alergice, hiperactivitate și lipsă de concentrare la copii (ADHD).
„Conservele industriale conțin, aproape fără excepție, aditivi de conservare, despre care se cunoaște că pot dăuna organismului dacă sunt consumați în exces; îndeosebi conservele de calitate slabă au cantități mari de conservanți puternici, motiv serios de îndemn la responsabilitate din partea consumatorilor. Mai ales în consumul copiilor să nu fie frecvent prezente produsele conservate. Mulți consumatori neglijează faptul că produsele conservate devin repede perisabile și dăunătoare dacă nu sunt consumate în timp scurt după desfacerea ambalajului și nu se păstrează la temperatură scăzută până la consum. Foarte grave sunt erorile de preparare și respectarea aproximativă a regulilor de pregătire a conservelor în casă. Știind că procesul termic la care trebuie supuse conservele distruge enzimele, atât de necesare funcționării organismului uman, deseori sterilizarea se face sumar, riscând infecții grave, dintre care cea botulinică este uneori fatală- acționează la nivelul intestinului producând otrăvire neuro-musculară”, a menționat prof. univ. dr. Ion Schileru – Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, ASE București.
Sursa: SanatateaTV