O expoziţie dedicată poetului şi traducătorului român George Coşbuc, membru titular al Academiei Române din 1916, a fost vernisată la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea scriitorului, informează MOLDPRES.
Expoziţia cuprinde circa 200 de exponate – cărţi, ziare, fotografii, discuri, note critice şi muzicale, apărute în ţară şi peste hotare.
Solicitat de MOLDPRES, academicianul Mihai Cimpoi a menţionat că George Coşbuc, cunoscut ca poet al ţărănimii, a fost o mare personalitate a culturii române, mijlocind relaţiile cu marile culturi, traducînd din Dante Alighieri („Divina comedie”), din poeţii orientali. „ Această integrare europeană a noastră o facem şi prin Coşbuc, care ne dă modele de artă poetică, de profundă simţire şi de ataşament sufletesc faţă de cei care au luptat pentru pămîntul nostru”, a subliniat academicianul Mihai Cimpoi.
Potrivit scriitorului Ion Hadârcă, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, George Coşbuc face parte din elita intelectuală care a contribuit la dezvoltarea limbii literare române moderne, la apropierea culturii naţionale de cea universală.
Expoziția va fi deschisă pînă la 10 octombrie.
George Coşbuc s-a născut la 20 septembrie 1866 în satul Hordou din districtul Năsăud, comitatul Bistrița-Năsăud, azi comuna Coşbuc, judeţul Bistriţa-Năsăud, România. În 1893 a debutat cu volumul „Balade şi idile”. „Nunta Zamfirei”, ”Noi vrem pămînt” şi alte poezii au fost înalt apreciate de critica literară a vremii. În 1916 este ales membru titular al Academiei Române. S-a stins din viaţă la 9 mai 1918 la Bucureşti.