La Biblioteca Naţională s-a deschis o expoziţie dedicată poetului român George Coşbuc

O expoziţie dedicată poetului şi traducătorului român George Coşbuc, membru titular al Academiei Române din 1916,  a fost vernisată  la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea scriitorului,  informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde circa 200 de exponate – cărţi, ziare, fotografii, discuri, note critice şi muzicale, apărute în ţară şi peste hotare.

Solicitat de MOLDPRES,  academicianul Mihai Cimpoi a menţionat că George Coşbuc, cunoscut ca poet al ţărănimii, a fost o mare personalitate a culturii române, mijlocind relaţiile cu marile culturi,  traducînd din Dante Alighieri („Divina comedie”), din poeţii orientali. „ Această integrare europeană a noastră o facem şi prin Coşbuc, care ne dă modele de artă poetică, de profundă simţire şi de ataşament sufletesc faţă de cei care au luptat pentru pămîntul nostru”, a subliniat academicianul Mihai Cimpoi.

Potrivit scriitorului Ion Hadârcă, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, George Coşbuc face parte din elita intelectuală care a contribuit la dezvoltarea limbii literare române moderne, la  apropierea culturii naţionale de cea universală.

Expoziția va fi deschisă pînă la 10 octombrie.

George Coşbuc s-a născut la 20 septembrie 1866 în satul Hordou din districtul Năsăud, comitatul Bistrița-Năsăud, azi comuna Coşbuc, judeţul Bistriţa-Năsăud, România.  În 1893 a debutat cu volumul „Balade şi idile”.  „Nunta Zamfirei”, ”Noi vrem pămînt”  şi alte poezii au fost înalt apreciate de critica literară a vremii. În 1916 este ales membru titular al Academiei Române. S-a stins din viaţă la 9 mai 1918 la Bucureşti.