Președintele Rouhani invită firmele americane să investească în Iran și răspunde Arabiei Saudite

 

Președintele iranian Hassan Rouhani a afirmat joi că firmele americane sunt binevenite să investească în Iran, transmite Reuters.

„Iranul nu a avut niciodată probleme cu investițiile firmelor americane în Iran (…) acordul nuclear a deschis drumul tuturor investitorilor și firmelor străine să investească în Iran”, a declarat Rouhani într-o conferință de presă în marja Adunării Generale a ONU.

În discursul său în cadrul Adunării Generale, președintele iranian a făcut apel la Arabia Saudită să înceteze „politicile care dezbină” Orientul Mijlociu.

Discursul lui Rouhani a fost precedat, miercuri, de cel al prințului moștenitor saudit Mohammed bin Nayef, care a sugerat că Iranul ar trebui să fie un vecin mai bun în regiune și să nu se amestece în treburile altor țări, reamintește agenția de presă citată.

Iranul este principala putere islamică șiită în regiune, în timp ce regatul saudit este liderul musulmanilor sunniți. Ambele puteri se opun grupării jihadiste sunnite Stat Islamic, care controlează teritorii în Siria și Irak, reamintește Reuters. În Siria, Iranul a trimis mii de militari și consilieri în sprijinul regimului președintelui Bashar al-Assad, în timp ce Arabia Saudită susține forțele de opoziție. Teheranul și Riadul se confruntă indirect și în Yemen. Relațiile diplomatice bilaterale s-au întrerupt în ianuarie, după atacuri ale protestatarilor iranieni împotriva unor reprezentanțe diplomatice saudite ca reacție la executarea în Arabia Saudită a unui cleric șiit.