Oxford University, cea mai bună universitate din lume pentru prima dată

Oxford University a fost desemnată cea mai bună universitate din lume în clasamentul internațional în viziunea The Times Higher Education World University Rankings 2016-2017, scriu Wall Street Journal și Daily Mail în edițiile online.

Este pentru prima dată când Universitatea Oxford, cea mai veche universitate din spațiul limbii engleze, ocupă această poziție. Oxford a detronat astfel California Institute of Technology, de cinci ori cea mai bună în acest clasament, care ocupă acum locul secund. Anul trecut, Oxford s-a aflat pe poziția a doua în top.

Totodată, este pentru prima dată în cei 13 ani ai acestui clasament când o universitate din afara SUA ocupă prima poziție.

Alte două universități britanice, Cambridge University și Imperial College London, se află în top zece pe locurile 4 și 8.

Cele zece poziții ale topului sunt dominate de universitățile americane: California Institute of Technology — 2, Stanford University — 3, Massachusetts Institute of Technology — 5, Harvard University — 6, Princeton University — 7, iar pe 10 se află, la egalitate, University of California, Berkeley și University of Chicago. Pe locul 9 se află Swiss Federal Institute of Technology din Zurich.

”Cel mai important indicator singular este impactul cercetării”, a spus Phil Baty editorul revistei The Times Higher Education, adăugând: ”Ne uităm la 56 de milioane de referințe de citare, 11,9 milioane de publicații de cercetare”.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea de Vest din Timișoara se află pe locul 601, iar Universitatea București și Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași se află pe locul 801 alături de alte universități din lume.

Printre criteriile de evaluare a universităților se numără calitatea actului de predare, cercetarea și veniturile generate din industria respectivă.