Vaginul produce, in conditii normale, secretii al caror scop este mentinerea pH-ului si a igienei, dar si lubrifierea locala. Sub influenta unui cumul variat de factori, de la ciclul menstrual la stilul de viata dezechilibrat si infectia cu diferite tipuri de bacterii sau fungi, secretia vaginala se modifica, luand forma leucoreei. Chiar si atunci cand nu este patologica, secretia abundenta poate produce disconfort si poate avea un impact negativ asupra vietii sexuale. In situatiile patologice insa, leucoreea impune tratamente specifice si intreruperea temporara a activitatii sexuale.
Cauzele secretiei vaginale abundente
Leucoreea fiziologica, prin care organismul incearca restabilirea echilibrului la nivel vaginal, este determinata de factori, precum:
- Ciclul menstrual: secretiile vaginale sunt mai abundente la mijlocul ciclului, ca urmare a modificarilor de ordin hormonal;
- Dezechilibrele hormonale;
- Stresul;
- Sarcina;
- Alimentatia dezechilibrata;
- Administrarea de medicamente (de exemplu, pilule contraceptive, antibiotice);
- Activitatea sexuala in exces;
- Folosirea de lubrifianti vaginali;
- Igiena deficitara sau excesiva (spalaturi vaginale);
- Hipersecretia glandelor cervicale;
- Indigestia, constipatia;
- Bolile precum diabetul zaharat si anemia feripriva, afectiuni ale splinei etc.
Cat despre leucoreea patologica, aceasta este determinata, in general, de infectia cu gonococi, diverse specii de Candida, Chlamydia trachomatis, Gardnerella vaginalis, Trichomonas vaginalis, virusul herpes simplex, micoplasme s.a.
Simptomele leucoreelor
Leucoreea este insotita de semne si simptome, cum sunt scurgerile albicioase, respectiv crem-galbui (in cazul secretiilor patologice), insotite sau nu de miros urat, iritatii, prurit, senzatie de arsura. Secretia abundenta poate fi insotita si de alte manifestari: dureri de cap si constipatie.
Tratamentul leucoreei
Tratamentul este ales in functie de cauza declansatoare. In cazul leucoreei fiziologice, modificarea stilului de viata si indepartarea factorilor predispozanti sunt, de regula, suficiente pentru ca secretiile vaginale sa nu mai fie abundente.
In cazul leucoreei patologice, poate fi necesar un tratament antibiotic, folosirea de ovule intravaginale si modificarea alimentatiei (spre exemplu, in cazul candidozelor, este recomandata reducerea aportului de zaharuri).
Leucoreea si viata sexuala
Leucoreea, fiziologica sau patologica, poate fi determinata de practicile sexuale – actele sexuale prea frecvente si/sau neprotejate, folosirea de lubrifianti/uleiuri care irita vaginul etc. In situatia in care leucoreea se instaleaza in urma contractarii unei boli cu transmitere sexuala (clamidioza, herpes, gonoree, vaginita s.a.), este esentiala vizita la medicul specialist, informarea partenerului si administrarea in cel mai scurt timp a unui tratament adecvat (adesea, ambii parteneri trebuie tratati). Pe durata tratamentului, activitatea sexuala trebuie intrerupta.
Dana Saporan
(Sursa: farmaciata.ro)