Trucuri pentru a ameliora oboseala din hepatita C

Daca aveti hepatita C, atunci sunteti deja obisnuiti cu prezenta oboselii. Fatigabilitatea este o provocare pentru persoanele care traiesc cu aceasta boala de ficat. Exista mai multe cauze ce va pot face sa va simtiti obositi, deci este cam dificil sa invinuiti o singura cauza. Virusul hepatitic este cel ce trebuie invinuit. Afectarea ficatului cauzeaza oboseala, precum si unele tratamente.

 Cercetatorii, insa, nu sunt de acord cu afirmarea faptului ca virusul hepatitic C cauzeaza oboseala. Unele persoane au simptome asemanatoare unei raceli – inclusiv oboseala – atunci cand sunt infectati cu virusul hepatitei C. Insa nu toata lumea prezinta aceste simptome. Iar unele persoane cu hepatita C ale caror teste de ficat sunt in limite normale tot afirma ca se simt obosite mai mereu.

 Persoanele cu o boala avansata de ficat, denumita ciroza, sunt mult mai predispuse la oboseala. Si tratamentul cu interferon, ce face parte din tratamentul standard, cauzeaza in cele mai multe cauzuri oboseala. Insa, daca urmati tratamentul corect si va vindecati, oboseala se va ameliora.

 Daca oboseala va afecteaza activitatile zilnice, discutati cu medicul in legatura cu optiunile de tratament. Unele medicamente mai noi pot fi asociate terapiei cu interferoni pentru a combate virusul mai rapid, deci nu va veti confrunta cu efectele adverse prea mult timp.

Depresia poate cauza oboseala

 Orice persoana care sufera de boli cronice pot face depresie. Hepatita C nu este diferita. Puteti deveni nervos, anxios sau trist din cauza starii de sanatate sau din cauza schimbarilor prin care treceti.

 Tratamentul pentru hepatita C poate cauza anumite probleme. Aproximativ 20-35% dintre persoanele carora li se administreaza interferon si ribavirina pentru a trata hepatita C fac depresie.

 Discutati cu un medic despre sentimentele pe care le aveti. Acesta va poate prescrie un antidepresiv si va poate ajuta sa gasiti un psiholog cu care sa puteti discuta despre ce simtiti.

Trucuri pentru a scapa de oboseala

 1. Ascultati-va corpul. Puteti avea zile in care va simtiti bine si alte zile in care sa fiti mult prea obosit pentru activitatile zilnice. Ascultati-va corpul si faceti-va timp pentru dumneavoastra atunci cand aveti nevoie.

 2. Nu consumati alcool. Trebuie sa evitati alcoolul, nu numai din cauza pericolului pe care il are acesta asupra ficatului, ci si pentru ca va poate face sa va simtiti chiar mai obosit.

 3. Mancati putin si des. Mesele frecvente asigura corpului si creierului energia necesara. Asigurati-va ca mancati sanatos: multe fructe, legume si cereale integrale. Alimentele procesate, prajite si bogate in grasimi va pot seca de energie.

 4. Faceti miscare. Suna greu de facut atunci cand sunteti deja obosit, insa exercitiile va pot aduce un surplus de energie. De asemenea, cresc si buna dispozitie. Daca medicul va da acordul, incepeti cu plimbari de 10 minute si cresteti timpul la 30 minute de activitate moderata in cele mai multe zile ale saptamanii.

 5. Inlaturati stresul. Atunci cand suferiti de o afectiune cronica, este foarte greu sa ocoliti stresul. Insa, puteti coopera mai bine cu acesta. Incercati sa practicati yoga, meditatiile sau alte tehnici de relaxare, in mod frecvent.

 6. Dormiti suficient. Tratatamentul hepatitei C poate cauza insomnie. Asigurati-va ca faceti tot posibilul sa dormiti 8 ore pe noapte. Evitati sa va uitati la televizor inainte de culcare, fixati-va ore de somn si de trezire si nu consumati cofeina seara tarziu. Daca insomnia nu dispare, puteti apela la medic pentru a va prescrie niste medicamente care va ajuta sa dormiti.

Dr. Mateescu Roxana-Claudia

Medic rezident geriatrie si gerontologie