Conf.dr. Alin Dîrțu, de la Facultatea de Chimie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” este unul dintre câștigătorii Premiilor Ad Astra 2016, oferite în semn de recunoaștere a excelenței în cercetare.

Alin Dîrțu și-a susținut teza de doctorat în 2009 și este în prezent conferențiar în cadrul Laboratorului de Chimie Analitică. A beneficiat de stagii de cercetare postdoctorale în străinatate, printre îl care menționăm pe cel de la Universitatea din Antwerp, Belgia.  Activitatea sa de cercetare este focalizată în domeniul poluanților organici persistenți (POP) și chimiei mediului. Este de remarcat producția sa științifică: autor principal la 15 articole științifice publicate în jurnale de top; co-autor la alte peste 35 articole; autor a 7 capitole de cărți publicate la edituri prestigioase (John Wiley & Sons, Inc sau Springer). Vizibilitatea activității științifice a conf.dr. Alin Dîrțu este evidențiată de Hirsh index (23) și de cele peste 1500 citări (conform Web of Science). Dr. Dîrțu a dezvoltat colaborări internaționale puse în evidență de cei peste 100 de co-autori străini ai lucrărilor sale științifice. Este director/coordonator de proiecte naționale și internaționale.

Conf.dr. Alin Dîrțu este câștigător în categoria „Științe Fizice și Chimice” – afiliere în România.

portret_ap-223x300

Alexandru Popa

În lista câștigătorilor se mai află un fost absolvent de studii doctorale al Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Este vorba despre Alexandru Popa, premiat în cadrul categoriei de Științe Sociale și Discipline Umaniste.

Alexandru Popa lucrează în prezent la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Sfântu Gheorghe. Doctor al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Alexandru Popa are în spate o bogată experiență de cercetare și didactică. A fost cercetător științific la Römisch-Germanische Kommission din Frankfurt am Main și a susținut cursuri la  Universitatea „Friedrich Wilhelm” din Bonn, unde, în 2013, și-a încheiat abilitarea. În anul 2015 a publicat la editura Dr. Rudolf Habelt din Bonn cartea Untersuchungen zu den römisch‐barbarischen Kontakten östlich der römischen Provinz Dacia.

Scopul principal al Ad Astra este  dezvoltarea cercetării fundamentale în România. În această linie se înscrie și identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Începând din 2014, Ad Astra instituie premiile Ad Astra pentru excelență în cercetare, în domeniile: Științe Fizice și Chimice (Chimie, Fizică, Biochimie, Biofizică); Științele Vieții (Biologie, Farmacie, Medicină); Științele Pământului și Științele Spațiale; Științe Inginerești; Matematică și Informatică; Științe Sociale și Discipline Umaniste. Pentru fiecare domeniu, în cadrul fiecărei categorii, Ad Astra acordă două premii: unul pentru cercetători care au afilierea la o instituție din România și altul pentru cercetători care dețin/au deținut cetățenia română și au afilierea la o instituție din străinătate.
Spre deosebire de distincțiile științifice care se oferă drept recunoaștere a activității pe o perioadă de timp îndelungată, premiile Ad Astra evidențiază numai rezultatele științifice remarcabile obținute de candidați în ultimii 5 ani. Rezultatele științifice trebuie să fie recunoscute pe plan internațional și documentate prin lucrări publicate în reviste sau edituri de prestigiu.