Sanatate

Cum recunoasteti ulcerul

Exista anumite afectiuni care se manifesta mai frecvent in anumite perioade ale anului. Ulcerul gastroduodenal si gastritele se declanseaza sau cunosc o recidiva pe timpul primaverii, la cel putin una din sase persoane. Explicatia ar fi: schimbarea alimentatiei la trecerea in sezonul cald, cresterea activitatii nervoase si a nivelului de stres.

Alte cauze mai pot fi: administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene, prezenta bacteriei Helicobacter pylori(aproximativ 50%) in mucoasa gastrica, fumatul, consumul de alcool sau al unor alimente care contin aditivi, ereditatea, refluxul de bila, asocierea cu alte afectiuni, cum sunt ciroza hepatica, insuficienta renala cronica, pancreatita cronica. Gastrita este o afectiune inflamatorie a mucoasei stomacului. Unul sau mai multi dintre factorii mentionati pot determina aparitia acesteia. Netratata la timp, evolueaza spre ulcer.

Durerea in capul pieptului, principalul simptom

Manifestarea clinica a ulcerului cel mai des intalnita este durerea, insa 10-40% dintre ulcere evolueaza asimptomatic, fara durere. Ulcerul asimptomatic este o descoperire intamplatoare (endoscopica, radiologica, autopsica). Durerea ulceroasa se calmeaza la ingestia de alimente, medicatie antisecretorie sau antiacida, varsatura sau in caz de sangerare. Durerea apare la una-doua ore dupa masa, dureaza 30-90 de minute si dispare spontan pentru a reaparea dupa masa urmatoare. Durerea poate trezi pacientul in prima jumatate a noptii, dupa ultima masa.

Durerea abdominala care trezeste pacientul spre 3:00-4:00 dimineata este mai degraba de origine biliara sau intestinala. Aceasta relatie tipica in raport cu mesele nu mai are astazi decat o valoare orientativa. In cazul varstnicilor, diabeticilor, al celor care iau multe antiinflamatoare nesteroidiene, durerile pot lipsi.

Alte simptome: greturi, varsaturi, balonare, arsuri

In ulcerul gastric, durerea apare dupa masa, cand stomacul este plin. In ulcerul duodenal, durerea se manifesta la cateva ore dupa masa si poate crea neplaceri si noaptea. Din cauza aparitiei durerilor, in special pacientii cu ulcer gastric nu mananca si scad in greutate, neavand pofta de mancare. In afara durerii, pacientii pot acuza greturi, uneori si varsaturi, in special cei cu ulcere gastroduodenale.

Alte simptome ce pot insoti boala ulceroasa sunt balonarea abdominala accentuata, tulburarile de tranzit, eructatiile, pirozisul (arsurile). Unii pacienti se pot prezenta initial la medic cu manifestarea unei complicatii ulceroase: hemoragie, perforatie, mai rar stenoza. Aceste simptome se pot manifesta si la pacientii care au cancer gastric sau gastrite. De aceea, este indicat sa va prezentati la medic pentru evaluarea starii de sanatate si conduita terapeutica.

Cum se diagnosticheaza ulcerul?

Diagnosticul se sustine radiologic si endoscopic. In ulcerul gastric evidentiat radiologic, este obligatorie endoscopia cu biopsie, deoarece unele ulcere pot fi, in realitate, cancere. In ulcerul duodenal evidentiat radiologic, nu sunt obligatorii endoscopia si biopsia, intrucat nu exista, practic, risc de cancer la nivelul bulbului duodenal.

Sfaturi pentru a preveni ulcerul

Exista cativa pasi care va ajuta sa preveniti aparitia bolii ulceroase, printre care:

  • Evitarea fumatului si a alimentelor cu multi conservanti.
  • Tratamentul infectiei cu Helicobacter pylori in cazul in care este prezenta si testarea membrilor familiei persoanelor care au infectia prezenta.
  • Evitarea administrarii de antiinflamatoare nesteroidiene fara pansament gastric.
  • Administrarea de pansamente gastrice la pacientii cu afectiuni ce pot predispune la aparitia ulcerului gastroduodenal.
  • Evitarea perioadelor de stres constant.

Dr. Claudia Cimpoeru

Medic primar gastroenterolog

Centrul Medical de Diagnostic,

Tratament Ambulatoriu si Medicina Preventiva, Bucuresti

www.sanatateatv.ro

Related Articles

Back to top button