Breaking News

Evenimente Cartea Romaneasca la Festivalul International de Carte Transilvania, Cluj-Napoca

În perioada 4-9 octombrie, va avea loc cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Carte Transilvania, 2016, ce se va desfăşura în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.
Editura Cartea Românească va fi prezentă la această ediţie a Festivalului Internaţional de Carte Transilvania cu reduceri de preţ şi cu oferte speciale accesibile publicului larg.
Evenimentele Editurii Cartea Românească:
 
• Marţi, 4 octombrie, ora 16:00
Traian Dobrinescu, Nu te opri, nu te întoarce
Invitaţi, alături de autor: Nicolae Manolescu, Eugen Negrici
O carte scrisă fără inhibiţii, într-un ritm alert. Nu te opri, nu te întoarce este un bildungsroman picaresc despre viaţa fabuloasă a unui bărbat puternic în căutarea unui ţel.
Traian Dobrinescu debutează ca scriitor în volumul colectiv de proză Preludii epice (Editura Eminescu, 1990), iar în 2002 şi 2004 îi apar două culegeri de texte lirice, Cîntec de violoncel (Editura Ziua) şi Urme (Editura Cartea Românească). A mai publicat două romane, Cînd Dumnezeu îmi spunea pe nume (Editura Paralela 45, 2008) şi Cei morţi înainte de moarte (Editura Aius, 2013; Premiul „Cartea anului” al USR, filiala Craiova), şi volumul de poezii Şi urme vor rămîne toate (Editura Aius, 2014).
• Sîmbătă, 8 octombrie, ora 15:00
Adrian Alui Gheorghe, Luna Zadar
Invitaţi, alături de autor: Marta Petreu, Ovidiu Pecican
Luna Zadar este în aparenţă o carte despre nimeni şi despre nimic, în cel mai curat sens camusian, străinul şi cititorul se întîlnesc empatic pe fiecare pagină, iar fiecare îl interoghează pe celălalt.
Adrian Alui Gheorghe forţează limitele expresiei şi ale sensului în acest roman insolit, în care tema de bază este căutarea identităţii într-o lume depersonalizată.
Adrian Alui Gheorghe s-a născut la 6 iulie 1958. Autorul mai multor cărţi de poezie, proză, teatru, eseu, publicistică. Trăieşte la Piatra Neamţ; este director al Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu” din Piatra Neamţ şi profesor asociat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca (catedra de estetică). Cărţi de proză publicate: Goliath (proză scurtă, 1999), Bătrînul şi Marta (roman, 2002; ed. a II-a, 2005), România pe înţelesul tuturor (momente şi schiţe, 2003; ed. a II-a, 2013), Frig (roman epistolar, în colaborare cu Aurel Dumitraşcu, 2008; ed. a II-a, 2014). La Editura Cartea Românească a publicat romanele Urma (2013) şi Laika (2014). Premiul Uniunii Scriitorilor din România în anul 2001 pentru volumul de poezie Îngerul căzut şi în anul 2014 pentru romanul Laika.
• Sîmbătă, 8 octombrie, ora 15:30
Constantin Iftime, Copiii sălbatici
Invitat, alături de autor: Ovidiu Pecican
Romanul Copiii sălbatici, ilustraţie de Krisztina Bokos,evoluează în jurul unei poveşti adevărate, dar trebuie citit ca o feerie epică din subterana comunistă, unde personaje crude, inocente, însetate de viaţă se asociază, dintr-un instinct atavic de supravieţuire, în grupuri, în secte, în reţele de urmăritori, şi circulă aiuritor prin tunelurile unei lumi în care domnesc Partidul, Miliţia, Securitatea.
Constantin Iftime s-a născut pe 15 iulie 1957, în satul Zlătunoaia, lîngă Botoşani. În 1993, publică volumul de interviuri Cu Ion Cristoiu prin infernul contemporan, iar în 1994, Confesiuni violente (convorbiri cu Nicolae Breban). Colaborează la volumul Amicus Plato… sau despărţirea de Noica (2006). Este angajat, pe rînd, la ziarele 24 de ore (redactor-şef), Monitorul, Curentul (senior editor) şi Ziarul Lumina. Publică interviuri, opinii, reportaje, sub pseudonim, în ziare din ţară, iar în presa literară (România literară, Familia, Viaţa Românească, Hyperion, Poesis ş.a.) – poezie, proză, eseu. În poezie debutează în anul 2012 cu volumul Vreau altă realitate. Artă, merg pe mîna ta (Premiul de Debut al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti), urmat de Eseul carnivor (2013), Elefantul de cîmpie (2014), Zlătunoaia pentru toţi (2014), Cartea Elsaco (2015) şi Aici nu va mai fi linişte oricum (antologie de versuri, 2016).

Toate evenimentele vor avea loc în spaţiul de lansări special amenajat din Piaţa Unirii, Cluj-Napoca.