Planta are proprietati antiinflamatoare, calmante, astringente, aseptice care limiteaza procesul inflamator, distruge microorganismele, diminueaza secretiile si favorizeaza cicatrizarea. Actiunea farmaceutica se datoreaza in primul rand prezentei uleiului volatil si a proazulenelor.
Coada-soricelului este folosita in tratarea numeroaselor boli. Cele mai eficiente rezultate le are insa in cadrul afectiunilor ginecologice. Acestea pot fi indepartate sau ameliorate cu ceaiuri, tincturi sau bai de coada-soricelului.
Coada-soricelului are urmatoarele intrebuintari:·creste pofta de mancare; bronhodilatator, expectorant; dezinfectant si calmant gastric si intestinal; antiseptic si calmant al mucoasei anorectale; antispastic al cailor biliare, carminativ; antihelmintic (antiparazitar); hemostatic.
Ceaiul de coada-soricelului – proprietati terapeutice
Datorita proprietatilor sale, coada-soricelului este utilizata pentru tratarea diferitelor afectiuni:
- Hemoragii: nazale, digestive, hemoroidale, vaginale, urinare;
- Infectii: urinare, hepatice, respiratorii;
- Parazitoze intestinale: viermi intestinali, giardioze. Se prepara o infuzie mai concentratea (10 g de planta la 100 g de apa) si se bea dimineata pe stomacul gol;
- Afectiuni gastrice si hepato-biliare;
- Tratarea racelilor, bronsitelor, astmului bronsic, rinitelor acute, durerilor reumatice, a osteoporozei si a migrenelor;
- Regleaza fluxul menstrual, atenueaza simptomele dismenoreei, diminueaza hemoragiile menstruale ori sangerarile de la nivelul mucoasei vaginale;
- Previne aparitia cancerului de col uterin;
- Diminueaza simptomatologia din perioada de premenopauza;
- Are efect regenerator asupra maduvei osoase, stimuland hematopoieza (formarea globulelor albe si rosii din sange);
Preparate pe baza de coada-soricelului
UZ INTERN: Pentru a prepara un ceai, adaugati o lingurita de planta maruntita la 250 ml de apa clocotita. Acoperiti pentru 3-5 minute, apoi strecurati. Puteti consuma 2 cesti de ceai pe parcursul unei zile.
Coada-soricelului poate fi folosita si sub forma de tincturi, intern (20-30 de picaturi diluate in 100 ml de apa) sau extern (cataplasme cu tinctura diluata in apa).
UZ EXTERN: Deoarece are efect calmant, antiinflamator si dezinfectant, coada-soricelului se mai utilizeaza sub forma de bai, spalaturi, comprese sau masaje. Pentru bai sunt necesare 50-100 g de planta, la 1l de apa. Se lasa la macerat 8-10 ore, dupa care se fierbe si se raceste, pana ajunge la o temperatura suportabila. Pentru spalaturi se folosesc 2 linguri de planta la 250 ml de apa. In afectiunile ginecologice (leucoree, micoze, infectii vaginale) se intrebuinteaza extern. Sunt indicate spalaturile locale si consumul a 2-3 cani de ceai de coada-soricelului pe zi.
Ceaiul de coada-soricelului reduce simptomele anexitei, nevritei si afectiunilor dermatologice
- In caz de anexita, se fac bai de sezut;
- In caz de prolaps uterin (coborare de organe) se fac, o perioada indelungata, bai de sezut cu coada-soricelului si se beau in plus 4 cesti de ceai de cretisoara, pe parcursul intregii zile. De asemenea, se maseaza cu tinctura de traista-ciobanului zona pleviana.
- In caz de nevrite la nivelul bratelor si picioarelor, se fac bai cu infuzie concentrata de coada-soricelului.
- In dermatologie si cosmetica, inflorescentele sunt folosite in tratarea tenului uscat, arsurilor, eczemelor zemuinde, plagilor supurate ale pielii.
Dr. Constantina Ruxandra
Medic specialist medicina de familie
Competenta apifitoterapie