Obiecte care i-au aparținut lui Brâncuși, cumpărate la peste 50.000 de euro
Mai multe obiecte care i-au aparținut lui Constantin Brâncuși au fost adjudecate, marți, la suma de 50.500 de euro, la licitația organizată de Artmark.
Cel mai bine vândut lot al colecției „Brâncuși — omul și lucrurile” a fost o valiză franțuzească de voiaj, utilizată de artist în celebrele călătorii din Statele Unite. Acest lot a fost adjudecat la 7.000 de euro.Printre obiectele cumpărate la licitație s-au numărat și cădelnița lui Constantin Brâncuși, obiect creat de sculptor și utilizat în atelierul din Impasse Ronsin, la 6.000 de euro, un pardesiu Burberry, posibil folosit de artist drept halat de lucru, la 4.250 de euro, un obiect creat pentru pictorița Natalia Dumitrescu, format dintr-un set de andrele cu dopuri de vermut Ballor Torino, la 6.500 de euro, un costum de zi și unul de seară purtate de artist în perioada pariziană, fiecare la 4.950 de euro, o fotografie cu Brâncuși lucrând la joagăr pentru ridicarea „Porții sărutului”, din 1938, la 3.000 de euro.
Organizatorii au anunțat, pe 14 septembrie, că sesiunea dedicată lui Brâncuși se constituie într-un demers de susținere a campaniei de subscripție publică pentru achiziționarea operei „Cumințenia Pământului”, în urma căruia colecționarul Emilian Radu și Artmark vor dona o parte din câștigul licitației.
Tot marți, Artmark a organizat sesiunea de valori tradiționale.
Cele mai bine vândute loturi ale licitației au fost lucrările: „Muntence” de Camil Ressu, la 7.000 de euro, „Case la Târgoviște” de Gheorghe Petrașcu, la 6.500 de euro, „Amiază la sat” de Ștefan Dimitrescu, la 6.000 de euro, „Chivuță” de Nicolae Vermont, la 4.000 de euro.
Sesiunea a cuprins și o selecție de ii românești unicat din secolele XVIII — XX, care au provenit din zone variate precum Muscel, Gorj, Argeș, Bistrița, Bihor, ori din colecții cunoscute ca Maria și Romeo Ionescu sau Brătianu-Cantacuzino.
O ie cu mânecă răsfrântă din zona Gorj, din anii 1875 — 1890, care provine din colecția Pia Brătianu, soția lui Ion C. Brătianu, și un costum femeiesc compus din ie, poale și vâlnic din zona Mehedinți, din anii ’30, au fost cele mai bine vândute, fiind adjudecate fiecare la 900 de euro.