Iohannis: România își dorește să fie parte a nucleului de integrare a UE și implicată în procesul de reflecție privind viitorul

 

România vrea să fie parte a nucleului de integrare a Uniunii Europene și implicată puternic în procesul de reflecție a viitorului acesteia, a declarat joi președintele Klaus Iohannis.

 

„Pentru România opțiunea este una clară: vrem să fim parte a nucleului de integrare a Uniunii Europene și să rămânem puternic implicaț în procesul de reflecție privind viitorul acesteia. România împărtășește o viziune pro-europeană, articulată în jurul principiilor fundamentale ale proiectului european”, a spus Iohannis, la reuniunea Biroului Grupului Partidului Popular European, care are loc la București.

El a subliniat că o Uniune Europeană puternică și o integrare mai profundă a României în UE rămân obiective strategice naționale.

„În opinia noastră, interesele naționale pot fi atinse cel mai bine într-un cadru european, incluziv și funcțional. De aceea, este vitală menținerea realizărilor cheie ale Uniunii — cele patru libertăți care asigură fundamentul Pieței Interne, politicile de coeziune, zona euro, spațiul Schengen”, a spus președintele Iohannis.

Șeful statului a subliniat că abordarea unei Europe a „elitelor” trebuie depășită în beneficiul unei mai mari apropieri a deciziei de cetățean și trebuie conștientizată responsabilitatea elitelor față de respectarea valorilor și principiilor fundamentale europene, arătând că, în caz contrar, se riscă gestionarea, la nivel european, a unei succesiuni de crize identitare, derivând din calendarele electorale naționale.

„Cu cât ne vom concentra mai mult și mai consecvent pe proiecte și demersuri care ne unesc, care ne fac mai solidari, care încurajează coeziunea, cu atât vom fi mai puternici. Vom putea astfel preîntâmpina tendințele de divizare și de fragmentare care, din păcate, se pot observa astăzi la nivelul Uniunii Europene. În acest proces, România și alte state membre au nevoie de păstrarea instrumentelor europene care sprijină atingerea unei convergențe reale și reducerea decalajelor în interiorul Uniunii. Trebuie să ținem cont de aceste lucruri atunci când vorbim de viitorul cadru financiar multianual sau de politica de coeziune”, a susținut președintele Iohannis.