Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu delegaţia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), condusă de Elisabeth Schneider-Schneiter. Oficialii europeni au venit în Republica Moldova pentru a monitoriza lucrările de pregătire pentru scrutinul electoral din 30 octombrie a.c., a relatat pentru MOLDPRES Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.
Premierul a mulţumit experţilor pentru vizita efectuată în Republica Moldova şi pentru interesul acordat procesului electoral din ţara noastră, menţionînd că alegerea directă a Preşedintelui urmează să aibă loc după o pauză de 20 de ani, timp în care şeful statului a fost ales de Parlament. „În calitatea mea de Premier sînt cel mai interesat ca aceste alegeri să fie corecte şi transparente, iar afirmaţiile că scrutinul ar putea fi fraudat sînt neîntemeiate”, a subliniat Pavel Filip.
În acelaşi timp, şeful Cabinetului de miniştri a informat delegaţia APCE despre modul de funcţionare a Registrului de Stat al Populaţiei şi modalitatea de conexiune a datelor cu sistemul dezvoltat de către Comisia Electorală Centrală. „Sînt sigur că alegerile din Republica Moldova, avînd în vedere sistemul pe care-l avem, nu pot fi fraudate, iar pentru ca societatea să se convingă de aceasta, urmează să fie acreditaţi mai mulţi observatori internaţionali. Din punct de vedere tehnic, totul este asigurat”, a mai spus Premierul.
Delegaţia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei s-a interesat despre deschiderea secţiilor de votare peste hotare, precum şi despre posibilitatea studenţilor de a vota în oraşul unde îşi fac studiile. În context, Pavel Filip a menţionat că cele 100 de secţii de votare de peste hotarele Republicii Moldova au fost deschise conform datelor statistice existente şi solicitărilor recepționate din diasporă. Totodată, cetăţenii care vor să-şi exercite dreptul la vot într-o altă localitate decît cea unde îşi au domiciliu, se pot înregistra prealabil la primăria localităţii unde doresc să voteze, pentru a fi incluşi în listele electorale suplimentare.
Oficialii au făcut, de asemenea, un schimb de opinii privind implementarea Acordului de Asociere RM-UE, relaţiile comercial-economice ale Republicii Moldova cu partenerii externi, reglementarea conflictului transnistrean, precum şi despre programul guvernamental de combatere a corupţiei.